Prachtige Schoorlse Duinen Trail van 32km

Ter voorbereiding van de zware Petra Desert Marathon in begin september liep ik in de Schoorlse Duinen een geweldige trail: mijn mooiste en ook zwaarste duurloop tot nu toe.

Normaal loop ik mijn lange duurlopen over redelijk vlakke fiets- en grindpaden. Nu moest ik van mezelf echter veel hoogtemeters maken en liefst zoveel mogelijk over rulle zandpaden lopen om de omstandigheden van de marathon na te bootsen. Mijn hardloopmaatjes van de Run2Day hardloopgroep hadden de volledige route in het voorjaar gelopen. De trail route van Mudsweattrails in de omgeving van Bergen, Schoorl en Groet was daar perfect voor. Heb de route zelf iets ingekort en liep het zwaarste gedeelte eerst.

Ik kom oorspronkelijk uit Alkmaar, het was voor mij een feest van herkenning om in deze mooie omgeving te lopen tijdens de zomervakantie. Ben nu op plekken terecht gekomen waar ik nog nooit eerder was geweest: op de mooiste paadjes van het duingebied, op de hoogste duintoppen en de prachtigste meertjes. Het was – letterlijk en figuurlijk – adembenemend.

De start

De start is bij Duinvermaak in Bergen, daar kan je in de ochtend meestal nog een parkeerplek vinden, op mooie dagen loopt het terrein snel vol. Achteraf is het een fijne plek om bij te komen en er even iets te eten en te drinken.

Losse zandpaden

Ik liep de route eind juli en ondanks dat het in de zomer regelmatig had geregend waren heel veel paden gewoon los zand. Ik schat dat de helft van de route wel los zand was, althans daar leek het op. De ondergrond maakte deze trail dus wel loodzwaar!

Trappen omhoog en omlaag

In de Schoorlse Duinen kom je allerlei trappen tegen die je naar de toppen van de duinen leiden. Een aantal zijn opgenomen in deze trail.

Klimduin

Een klimduin is prachtig om naar te kijken maar omhoog rennen is zwaar en wordt dan al snel wandelen, echt heftig! En wat komt er dan veel zand in je schoenen! In totaal heb ik op deze trail 4x mijn Salomon trail schoenen uit moeten kloppen. Het is wel een aanrader om dat te doen want je voorkomt blaren van het schurend zand én dan pak je even je rust.

Hoogtemeters

De route heeft 545 hoogtemeters 😮 Geniet ervan!

Strand
Als je het strand opkomt is er een leuke strandtent. Het is aan jou of je er wilt bijtanken! Als het eb is is het heerlijk lopen op het strand. Langs de hele kustlijn heb je dan een redelijk harde ondergrond. Met vloed heb je pech, dan loop je voornamelijk in het rulle zand. Je kan dan je schoenen uittrekken en op blote voeten verder gaan tot je weer van het strand afgaat.

Conclusie

Ja, de trail was loodzwaar maar wat was het oogverblindend mooi en wat was het een goede training voor de woestijn marathon in Jordanië voor KiKa. 🧡 💜 Op de dag dat ik de trail liep was het natuurlijk nog niet zo heet als in de woestijn, dat komt er dan straks in september nog eens bij.

Als je deze trail ook wilt lopen, check de route dan op Strava of neem even contact met me op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s