✓ Tokyo Marathon voor KiKa

De Marathon van Tokyo wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd voor dames én heren (!) en ik heb deze gelopen voor KiKa! Lees mijn verslag over prachtige ervaring om de volledige 42 kilometer in Japan te lopen en daarvoor geld inzamelen voor Stichting Kinderen Kankervrij.

De Tokyo Marathon behoort tot de grootste hardloopevenementen van de wereld – de 6 world marathon majors – en is enorm populair. Run For KiKa Marathon had voor mij het startbewijs gereserveerd!

Tokyo Marathon logo

Geschiedenis
Waarom ik dames én heren schrijf? In 1981, het jaar van de eerste marathon mocht er zowel een heren (Tokyo International Marathon) als dames marathon (Tokyo International Women’s Marathon) starten. Tokyo kon echter niet elk jaar twee marathons binnen een maand organiseren. Daarom werden de marathons om het jaar afgewisseld. Tot 2007 liepen de mannen het ene jaar de marathon en de vrouwen het andere jaar. Pas in 2007 werden de twee wedstrijden samengevoegd tot één marathon.

Populariteit
Tokyo is een zeer populaire marathon. De allergrootste in Azië! Er hadden zich 308,810 hardlopers ingeschreven voor de marathon van 2015 toen de inschrijving sloot. Omdat er maar 35.000 lopers mee kunnen doen heb je een hele kleine kans om te worden ingeloot.

Tokyo Marathon Start

Aanmoedigingslied / Cheer Song
Om het 10-jarige bestaan te vieren in 2016 werd er voor de runners een aanmoedigingslied geschreven door T-BOLAN’s Arashi Moritomo. Het heet “Kakenukeru Ai no Uta ~ Hajimarino day by day”. Vrij vertaald: “lied van overweldigende liefde: het begin van het dagelijkse”. Het schijnt dat bij de After-Run Thanks Party – na wellicht veel sake 🙂 – iedereen heeft meegezongen.

Tokyo is een World Marathon Major
De marathon behoort tot de World Marathon Majors, samen met die van Londen, New York, Boston, Chicago en Berlijn. Als je alle zes de marathons loopt – en dat is mijn doel – wordt je vereeuwigd op deze pagina van de Six Star Finishers.

De 2017 route van de marathon door Tokyo kan je in deze video alvast bekijken.