✓ Boston Marathon voor KiKa

De Boston Marathon is de heilige graal van de marathons. Om deze voor KiKa te lopen is een droom. Het is de oudste en van de meest populaire marathons in de wereld. Lees hier mijn Boston Marathon race verslag.

De marathon die jaarlijks van start gaat sinds 1897 wordt altijd op Patriot’s Day gehouden, de derde maandag in de maand april. De marathon begint in Hopkinton en over heuvelachtige wegen wordt er gelopen naar het centrum van Boston. Het is zeker geen gemakkelijke marathon. Eén van de redenen is een heuvel genaamd “Heart Break Hill”. Dit is een lange heuvel die de lopers op moeten, nadat ze al tientallen kilometers achter de rug hebben, slopend dus!

Unicorn – Eenhoorn
In 1877 hebben de oprichters de Unicorn (de Eenhoorn) als symbool gekozen vanwege de betekenis in de Chinese mythologie: een ideaal, waar je voor moet strijden maar je kan het nooit vangen.

Boston marathon logo

Nu staat de iconische eenhoorn nog steeds symbool voor naar excellentie streven….ook als het nooit kan worden behaald.

Aantal deelnemers
Er kunnen jaarlijks 30.000 deelnemers starten.Voor de Boston marathon wordt je niet ingeloot maar moet je je kwalificeren. Er is dus geen loterij! Van de 30.000 hebben ongeveer 80% zich gekwalificeerd en de resterende 20% loopt voor goede doelen of via sponsors.

Boston Qualifier – Chasing the Unicorn 
De Boston Marathon is uniek, ook in het toelaten van de lopers. Om toegelaten te worden – en dus te kunnen starten – dien je je te kwalificeren. De Boston Qualifier is de te lopen marathontijd waarmee je wellicht wordt toegelaten. Voor mij (man tussen de 45-50 jaar oud) is de kwalificatietijd 3u25. Als loper moet je nog een paar minuten sneller zijn dan de kwalificatietijd. Afhankelijk van de hoeveelheid marathonlopers die zich hebben ingeschreven wordt de kwalificatietijd dan berekend. In 2017 was de kwalificatietijd voor mijn leeftijdsgroep uiteindelijk 3:22:51.

Boston Marathon start

De Boston Qualifier lopen wordt ook wel “Chasing the Unicorn” genoemd.

De eerste vrouw die een marathon liep
De Boston Marathon was een wedstrijd voor mannelijke atleten. Vrouwelijke atleten werden niet toegelaten, het zou te veeleisend voor ze zijn. In 1967 liep Kathrine Switzer de race met een officieel rugnummer, nadat ze zich had aangemeld als K. Switzer zonder duidelijk haar geslacht te vermelden.

Toen de organisatoren ontdekten dat er een vrouw meeliep, probeerden ze Switzer letterlijk uit de wedstrijd te duwen, maar slaagden daar toch uiteindelijk niet in en kon de marathon uitlopen. HELDIN! Vijf jaar nadat Kathrine de marathon had uitgelopen werden vrouwen officieel toegelaten tot de Boston Marathon.

Boston is een World Marathon Major
De Boston marathon behoort tot de World Marathon Majors, samen met die van Londen, New York, Chicago, Tokyo en Berlijn. Als je alle zes de marathons loopt – en dat is mijn doel – wordt je vereeuwigd op deze pagina van de Six Star Finishers. Ooit hoop ik over deze finish lijn te lopen.

Boston Marathon Finish