World’s Fastest Marathon – downhill marathon Granada

Een hele marathon bergafwaarts lopen, dat is uniek. Dé downhill marathon wordt georganiseerd in het prachtige Sierra Nevada gebergte in de regio Andalusië in zuid Spanje. Je loopt van een stadje in een ski-gebied, van 2.600m hoogte naar Granada op 700 meter hoogte. Gemiddeld een daling van 4.6% totaal daal je 1.938 meter. Ik liep hier in oktober 2022 deze bergaf marathon op jacht naar een PR van onder de 3u30. Lees hier mijn race-verslag.

Voor zover ik weet is de World’s Fastest Marathon de enige bergaf marathon die wordt georganiseerd in Europa. Bekijk hier de trailer van de organisatie.

Er worden namelijk best een aantal downhill marathons georganiseerd in de USA. Daar hebben ze veelal het doel om je Boston Qualifier tijd op de marathon te halen zodat je je startbewijs voor de Boston Marathon kan krijgen. Zo zijn er in de USA onder andere:

Kijkend naar de hoogteverschillen is wellicht de World’s Fastest Marathon degene met het meeste bergafwaartse hoogteverschil!.

Sommige van andere marathons hebben trouwens ook nog kleine stukjes bergop. Dat is niet het geval de World’s Fastest Marathon, deze gaat geheel bergaf maar loopt wel de laatste 12 kilometer naar Granada heel licht omlaag.

Foto courtesy of Albatros Adventure Marathons

Het wordt een heel avontuur om hier te lopen. Weer compleet anders, ik ben benieuwd.