Boston Marathon startbewijs – hoe dan?

Het startbewijs van de Boston Marathon 🦄 te pakken krijgen is een grote uitdaging voor de marathonloper. Lees hoe ik het gewilde Boston Marathon startbewijs heb bemachtigd.

De vraag naar startbewijzen voor de 6 World Marathon Majors – en dus ook de Boston Marathon inschrijving – is al jaren heel hard aan het toenemen. De 6 grote marathons hebben zich met sponsor Abbott verenigd als de World Marathon Majors. Als je ze als hardloper allemaal uitloopt dan krijg je een geweldig grote medaille.

Six Star Finisher medal - earned when completed all world marathon majors.

Daarnaast krijg je ‘eeuwige roem’ door vermeld te worden als Six Star Finisher. Steeds meer hardlopers willen de Majors lopen. Het zal daarom in de komende jaren steeds moeilijker worden om aan een startbewijs te komen, waarvan het Boston startbewijs de grootste uitdaging is voor velen.

Ik heb zelf nu 5 medailles van World Marathon Majors door ze voor KiKa te lopen. Sinds 2012 heb ik de marathons van Berlijn, Chicago, Tokio, Londen en New York gelopen.

Mijn medailles van 5 World Marathon Majors.

De medaille van de Boston Marathon en de felbegeerder Six Star Finisher medaille heb ik nog niet. Dat is de reden dat ik heb ik uitgezocht wat voor manieren er allemaal zijn om aan het felbegeerde startbewijs van Boston te komen.

Aantal deelnemers Boston Marathon
Boston is de oudste jaarlijkse marathon. Er kunnen jaarlijks rond de 30.000 deelnemers starten. Voor de Boston marathon wordt je niet ingeloot zoals bij andere Marathon Majors maar dien je je te kwalificeren of op een andere wijze aan een startbewijs te komen, er is geen loterij. Hieronder vind je de mogelijkheden.

Mogelijkheid 1: Loop pijlsnel om de Boston Marathon Qualifier te halen.
De Boston Marathon is uniek in het toelaten van de lopers. Om toegelaten te worden dien je je te kwalificeren. Je moet op een erkende marathon de Boston Qualifier – de kwalificatietijd – lopen. Zie het schema hieronder, voor mij – man tussen de 45-49 jaar oud – is de kwalificatietijd 3u25 (momenteel zelfs 3:20). Als loper moet je nog een paar minuten sneller zijn dan deze kwalificatietijd. Afhankelijk van de hoeveelheid marathonlopers die zich hebben ingeschreven wordt de uiteindelijke kwalificatietijd berekend. Voor de 2018 marathon was de kwalificatietijd voor mijn leeftijdsgroep uiteindelijk 3:22:51. Mijn Persoonlijk Record op de marathon is 3u35 – dus heb ik me nog niet kunnen kwalificeren.

Tabel: 2020 BOSTON MARATHON QUALIFIER – TIJDEN

Leeftijd Mannen Vrouwen
18-34 3u 00min 00sec 3u 30min 00sec
35-39 3u 05min 00sec 3u 35min 00sec
40-44 3u 10min 00sec 3u 40min 00sec
45-49 3u 20min 00sec 3u 50min 00sec
50-54 3u 25min 00sec 3u 55min 00sec
55-59 3u 35min 00sec 4u 05min 00sec
60-64 3u 50min 00sec 4u 20min 00sec
65-69 4u 05min 00sec 4u 35min 00sec
70-74 4u 20min 00sec 4u 50min 00sec
75-79 4u 35min 00sec 4u 05min 00sec
80 and over 4u 50min 00sec 4u 20min 00sec

Dus, de eerste optie is snel genoeg lopen om je te kwalificeren. Dit is ook wat je graag wil, maar niet iedereen kan zijn kwalificatietijd lopen. Als dat niet lukt, zoals tot nu toe bij mij, dan moet je een andere manier vinden om in Boston aan de start te gaan verschijnen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om aan een non-qualifier startbewijs te komen.

Sommigen vragen zich af, kan je dan niet een andere snelle loper voor je laten lopen op een marathon om je zo te kwalificeren? Dat kan, maar is natuurlijk niet sportief. Als je daarop wordt betrapt door de Boston Marathon organisatie dan wordt je voor altijd uitgesloten van deelname. Dat zou toch zonde zijn als je je Six Star Finisher medaille wilt gaan halen.

Mogelijkheid 2: aanpappen met de Boston Marathon sponsor.
De grote sponsors van de Boston Marathon – ook wel Featured Sponsors – krijgen altijd een aantal non-qualifier startbewijzen. Momenteel zijn dat:

Adidas – wellicht heb je een bekende die bij het merk Adidas werkt? Liefst de Amerikaanse tak van dit bedrijf – die kan je eventueel helpen aan een startbewijs. Aanpappen maar!

John Hancock – Een Amerikaanse financiële dienstverlener. Dit bedrijf geeft zelf honderden startbewijzen per jaar aan goede doelen. De goede doelen halen daarmee vervolgens geld op. Als goed doel kan je aanmelden voor 2019 via deze link:  johnhancock.com/bostonmarathon. Deze sponsor maakt samen met de Boston Marathon organisatie de derde optie mogelijk om je felbegeerde startbewijs te krijgen.

Mogelijkheid 3: startbewijs via een Amerikaans goed doel.
Er zijn goede doelen die geld inzamelen door de Boston Marathon non-qualifier startbewijzen ter beschikking te stellen. Je dient een minimum van $5.000,- USD – en vaak meer – in te zamelen plus de kosten van een non-qualifier startbewijs te betalen: $610,- USD voor het 2020 startbewijs. Daarnaast betaal je zelf de reis- en verblijfskosten.

Ik heb me zelf bij een drietal goede doelen die zich voor kinderen inzetten ingeschreven. Dit is een hele procedure! Omdat er veel aanvragen zijn bij de goede doelen hebben de meeste een uitgebreide selectieprocedure waarin je eerst schriftelijk en soms daarna ook nog telefonisch/ via Skype wordt geïnterviewd. Wat ze schriftelijk vragen?

  • Ze vragen naar je motivatie: waarom je voor hun wil lopen en inzamelen. Why run a marathon for us?
  • Ze vragen naar je ervaring als hardloper. Will you be able to complete a marathon?
  • Ze vragen of je eerder geld hebt ingezameld en of je je inzet voor het goede doel. Will you be able to raise sufficient funds? Tell us your fundraising plan. What do you currently do for charity?

Je Engelse taal moet dus op redelijk niveau zijn om hier doorheen te komen.

Wanneer kan je de goede doelen aanschrijven? De start van de selectieprocedure begint in de eerste week van september, tegelijkertijd met de inschrijving van de marathon voor gekwalificeerden die in april plaatsvind. Een maand later – in oktober – zijn de startbewijzen meestal al vergeven.

Tip: ik zag dat op de website van de sponsor John Hancock er meer goede doelen staan dan op de website van de Boston Marathon. Dus wellicht zou je die – veelal kleinere – goede doelen op de John Hancock website kunnen aanschrijven om te vragen of ze nog startbewijzen hebben.

Mogelijkheid 4: startbewijs via een Nederlands goed doel.
Er zijn op dit moment geen goede doelen die het mogelijk maken om de Boston Marathon te lopen. De hoop is dat KiKa de eerste gaat worden zodat ze alle World Marathon Majors kunnen aanbieden.

Mogelijkheid 5: startbewijs via een sport/reisbureau
In Nederland zijn er momenteel 2 reisbureaus die startbewijzen hebben voor de Boston Marathon. Ze bieden een compleet verzorgde reis inclusief vlucht en hotel. Degene die dit pakket al jaren aanbied is Run2forty2. Bij deze organisatie zijn de Boston startbewijzen gereserveerd voor lopers die meerdere reizen bij hun boeken, op dit moment minimaal 3 reizen voordat je in Boston mag lopen. Nieuw is dat TUISports ook een reispakket aanbied voor de Boston Marathon met startbewijs. Deze staan niet op hun website maar er waren er dit jaar wel een aantal beschikbaar.

Er zijn in de wereld natuurlijk meer bureaus die Boston Marathon Reizen inclusief startbewijs verkopen. Ik heb in een lange zoektocht op Google naar zoveel mogelijk sportreisbureaus’s gezocht. Zie de lijst hieronder:

Ierland – Sports Travel International

UK – Sports Tours International en 209 Events

Australië – Travelling Fit (bewijs van woonadres in Australië nodig)

Zuid Afrika – Runningtours (bewijs van woonadres in Zuid Afrika nodig)

België – BCD Travel (bewijs van woonadres in België nodig)

Duitsland – InterAir en Marathonreisen en Marathon-Sport.

Denemarken – Boston Marathon 2022 is te boeken bij Marathon.

Zweden – Springtime

Frankrijk – Sports Tours International en France Marathon.

Spanje – MARATHInez en Sport Travel.

Italië – Terramia

Brazilië – Kamel Turismo

Deze lijst is bij lange na niet volledig! Er zijn vast veel meer sportreisbureaus die pakketten voor de Boston Marathon hebben maar meer heb ik er niet gevonden. Ik heb zelf  vervolgens contact gezocht met al deze reisbureaus – mooie e-mails in hun eigen taal gemaakt met behulp van Google Translate – en gevraagd of ik op een wachtlijst of een mailing list kon komen. Als ze de Boston Marathon pakketten namelijk gaan aanbieden rond augustus, september dan zijn ze altijd razendsnel uitverkocht.

Vele keren greep ik ernaast. Ik kreeg vaak geen mail als de pakketten beschikbaar werden gesteld op de websites. Het leek erop dat het niet ging lukken dus toen ben ik begonnen met de goede doelen in Amerika aan te schrijven. Op het moment dat ik daar in het sollicitatieproces was, kwam uiteindelijk een Duits reisbureau met de vraag of ik nog geïnteresseerd was in een pakket. Jazeker! Na wat aandringen kon ik een directe vlucht naar Boston vanuit Amsterdam boeken in plaats van hun eerste aanbod vanuit Keulen. Dus toen heb ik mijn startbewijs, vlucht en hotel geboekt via hun geboekt. Zoals met alle marathon reizen tot nu toe betaal ik dat bedrag zelf.

!! YES !!

Boston marathon logo

!! Ik mag meedoen aan de Boston Marathon en krijg dan Six Star Finisher medaille!!

Mogelijkheid 6: loop een marathon die bergaf gaat
Als je op zoek gaat naar een snelle marathon denk je vaak aan een vlak parcours in een koele, windstille omgeving. Er zijn echter ook marathons die gaan heuvel af. En er is er één in de Vernigde Staten die gaat meer dan 1500 meter bergaf! Dat is 3.7% stijgingspercentage in je voordeel en zou volgens de calculator van het Geheim van Hardlopen bij mij al 15 minuten schelen op de marathon! Op deze marathon, die elke april wordt gelopen kan je je allersnelste tijd ooit behalen. Bekijk de Run Revel Marathon Mt Charleston bij Las Vegas.

Mijn laatste World Marathon Major voor KiKa
Ik zal de Boston Marathon uiteraard lopen voor KiKa. Mijn droom is om uiteindelijk meer dan € 100.000,- euro in te zamelen met het lopen van alle World Marathon Majors. Help je mee om die droom waar te maken? Doneren kan op: actievoorkika.nl/boston-marathon-voor-kika.

2 Reacties op “Boston Marathon startbewijs – hoe dan?

  1. Hallo Ramon,
    Met belangstelling heb ik deze post over een startbewijs voor de Boston marathon gelezen. Ik zou deze marathon ook graag lopen, maar kom met mijn marathontijden niet voor kwalificatie in aanmerking. Heb jij de Boston marathon 2018 inderdaad via een Duitse organisatie gelopen? Welke organisatie is dat en is dat allemaal goed verlopen?

    Gr.
    Gunther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s