Een persoonlijk record op de London Marathon!

De marathon van London voor KiKa gelopen.

Het is een droom om als hardloper de London Marathon te mogen lopen, en dat dan nog wel voor een zo een enorm goed doel als KiKa. De London Marathon was een spektakel en zeer mooie ervaring die ik nooit zal vergeten. Hieronder mijn verslag en wat marathon tips.

Kippenvel door explosies aan gejuich en applaus
Tijdens de marathon zijn er urenlang meer dan een miljoen mensen aan het klappen, juichen en je naam aan het roepen. Als een hele straat met toeschouwers weer lijkt te exploderen door het applaus en gejuich krijg je overal kippenvel. Er is de geur van Fish&Chips, er spelen bands en DJ’s, je krijgt nergens anders zoveel drankjes aangeboden :-). Voor je gevoel is het allemaal speciaal voor jou, maar dat doen ze voor alle 38.000 lopers.

Hoe begon de London Marathon dag?
Het is een vroege start. Opstaan om 6u om te ontbijten en warm aangekleed de trein te nemen vanaf Victoria station. Omdat het de eerste trein was naar het startveld konden we nog zitten, wat een luxe! Het is natuurlijk spannend maar is ook veel gretigheid. Je hebt een lange voorbereiding van 16 weken keiharde training erop zitten – elke week 4 keer hardlopen! – en alle inzamelacties voor KiKa. Je leven heeft maandenlang in geen ander teken gestaan dan deze marathon. Het gevoel is onbeschrijflijk om met 38.000 renners op een koude, bewolkte zondagochtend in het startveld te staan. Marathon Tip 1! Loop er voor de start als een zwerver bij. Kleed je warm aan met vele lagen oude kleding die je nooit meer gaat dragen omdat je ze achterlaat als je eenmaal in je startvak staat.

Run For Kika groep London Marathon

Run For Kika groep London Marathon.

Wachten in het startveld op het St. James Park
Na aankomst met de trein mag je eerst ruim 2 uur wachten in het startveld op het St James Park, het is koel en het regent heel licht. Je startnummer – die je de dag ervoor hebt opgehaald bij de Expo in ExCel – zit al op je shirt. Het is een kleine groep van 12 KiKa runners en we zitten gezellig bij elkaar. De spanning neemt toe als je je tas met spullen mag afgeven en je voor de laatste keer naar de WC gaat. Dan mag je eindelijk naar je eigen vak – in mijn geval was het voorin: Blue – vak 3. Marathon Tip 2! Lieg tegen de marathon organisatie over je verwachte eindtijd. Geef een eindtijd aan die een half uur sneller is dan je werkelijk gaat/kan lopen. Dit zodat je als een van de snellere starters wordt ingedeeld. Dat kans is groter dat je dan eigen tempo kan lopen, er zijn natuurlijk snellere lopers die om je heen gaan slalommen, maar die lopen zich stuk, zie Tip 4.

Wachten op de start London Marathon

Wachten in het startvak van de London Marathon

De start!
De tijdstip van de start nadert. Iedereen in de startvakken schuifelt langzaam naar de startboog. Je gaat onder de start door én over de rode lopers die je tijd meten. Je start je Runkeeper app op de mobiel en je TomTom sporthorloge zet je ook aan. Ikzelf startte ongeveer één minuut na de officiële starttijd van 10:10. Marathon Tip 3! Onthoud hoeveel tijd het heeft gekost om over de start te komen ten opzichte van de originele starttijd. De tussentijden die gedurende de marathon op grote borden worden weergegeven zal de verstreken tijd zijn de vanaf de officiële starttijd (in London 10:10). De extra tijd die het je koste om over de start trek je daar steeds vanaf om je eigen tussentijd goed te krijgen (okay, okay, de goede tussentijd staat ook op je sport horloge). We worden hartstochtelijk toegejuicht door de bomvolle tribune die naast de start staan opgesteld. Alle renners juichen, maar het gejuich slaat al snel om. In stilte proberen de renners de juiste snelheid te vinden op het eerste stuk. Het eerste stuk is enorm druk en vol met renners. Marathon Tip 4! Een slimme renner gaat langzaam van start. Een domme renner gaat slalommen. De eerste kilometers kan je het beste langzamer lopen dan het tempo dat je verwacht te lopen in de gehele marathon. Ga zeker niet slalommen om de mensen heen, het kost veel energie omdat je dan aanzet en soms weer afremt én je maakt meer meters.

Op naar Cutty Sark de mooie klipper
Het eerste stuk van 10 kilometer naar de Cutty Sark is het erg druk en kon ik toch mijn juiste tempo lopen van rond de 5:25min per kilometer. Ik loop zeer geconcentreerd de blauwe lijn te volgen, andere lopers te vermijden en mijn tempo in de gaten te houden dat ik eigenlijk voorbij de geweldig mooie Cutty Sark loop maar deze niet goed registreer.

London Marathon Highlight

London Marathon Highlight – Cutty Sawk

Marathon Tip 5! Probeer de blauwe lijn te volgen. De blauwe lijn is namelijk de kortste weg en zo kan je extra meters bovenop de 42.2 kilometer vermijden. Er is trouwens wel een uitzondering voor het volgen van die blauwe lijn. Het goede in London is dat er geen bekertjes water en sportdrank worden uitgedeeld maar flesjes. Je hoeft dus geen buidel met eigen flesjes mee te nemen want uit de flessen kan je goed zelf drinken en dat lukt niet altijd met een bekertje. Marathon Tip 6! Loop bij een drankpost in het midden van de weg. Tenminste, als je zelf geen drank nodig hebt. Als je aan de zijkant loopt waar de drank wordt uitgedeeld wil er nog wel eens een mede-hardloper opeens voor je neus opduiken, je op je hielen trappen of je per ongeluk omver lopen omdat ze – snel – water of sportdrank willen aanpakken. Ook voor na de drankpost heb ik een tip. Marathon Tip 7! Ga na de drankpost in het midden van de weg lopen omdat flesjes worden weggegooid door lopers. Flesjes worden alleen in de London Marathon gebruikt en kunnen echt projectielen zijn. Aan de buitenkant heb je meer kans op een fles tegen je benen. Kijk ook goed uit voor de halfvolle flessen die op de weg liggen. Je wil daar niet op stappen met als resultaat een kans op een blessure.

Westminster Bridge – al halverwege!
Een van de hoogtepunten van de London Marathon is de Westminster Bridge. Je bent dan bijna halverwege de marathon en ik zou bijna zweren dat de brug meedeinde op de aanmoedigingen van alle toeschouwers. Het is prachtig om je daar te laten eren door het toegestroomde publiek, het bezorgde mij kippenvel. De RunForKika organisatie en NL toeschouwers stonden vlak na de Westminster Bridge te juichen alsof je wereldkampioen was geworden, een erg goede opsteker. Ook voor de vele verklede lopers onderweg. 🙂

Westminster Bridge London Marathon Kika

London Marathon Kika – Westminster Bridge

Tempo blijven vasthouden naar Canary Wharf
Ik kon de eerste twintig kilometer prima het tempo vasthouden dat uitging van een eindtijd van rond de 3u50. Ik voelde me sterk maar zette niet hard aan richting Canary Wharf omdat ik niet stuk wilde gaan zoals altijd gebeurde op mijn eerdere marathons. Daarnaast moest ik iets inhouden tussen kilometer 25 en 30 omdat ik wat last kreeg van steken in mijn zij. Gelukkig gingen die weer weg toen de laatste 12 kilometer van de marathon begonnen.

London Marathon KiKa Ramon de la Fuente - Cutty Sawk

London Marathon KiKa – Bij Cutty Sawk

London Marathon KiKa Ramon de la Fuente - Afzien

London Marathon KiKa – Duimpje omhoog

London Marathon KiKa Ramon de la Fuente - London Eye

London Marathon KiKa – Bij London Eye

St Paul’s Cathedral, waar blijft de man met de hamer? 
Voorzichtig hield ik mijn tempo vast tussen kilometer 30 en 35, ik had zicht op de pacer die in 3u45 zou moeten finishen en ook trainer Victor liep in de buurt. Ik had nog niet eerder meegemaakt dat ik in deze fase mijn benen niet voelde verzuren (zoals in Spijkenisse en New York, daar voelde alsof ze compleet werden volgegoten met lood). De laatste highlights van de London Marathon gingen er al aan komen. St Paul’s Cathedral (38km), The Houses of Parliament (40 km) en Buckingham Palace (42km).

Flink aanzetten naar Buckingham Palace.
De laatste kilometers had ik echt nog over. Dat is natuurlijk een heerlijk gevoel. Ik denk dat dit gedeeltelijk kwam door:

 • Het intensieve 16 weken lange trainingsschema van Runkeeper (4x per week).
 • Goed met voeding omgaan voor en tijdens de marathon (zie Tip 8).
 • Het juiste – relatief lage – tempo te lopen in de eerste 32km.
London Marathon KiKa Ramon de la Fuente - Aanzetten bij Buckingham Palace

London Marathon KiKa – Flink aanzetten naar Buckingham Palace

Voeding voor de marathon.
Ik heb de dag voor de marathon 10x mijn lichaamsgewicht aan koolhydraten gegeten. Weeg je 78 kilogram – zoals ik voorafgaand aan deze marathon – dan betekent dat 780 gram koolhydraten moet veroberen. Het loont om eens uit te rekenen wat je dan moet eten. Met een liter sportdrank (70 gram koolhydraten) 2 bananen (60 gram koolhydraten) een bord pasta van 150 gram en 8 boterhammen met zoet beleg (240 gram koolhydraten) ben je er nog niet! Hoe krijg je dan meer binnen? Dat brengt me tot Marathon Tip 8! Drink de dag van tevoren liters water gemixt met Fantomalt (blik 400 gram, bij de apotheek verkrijgbaar). Je mag ook de vele koolhydraten op een andere wijze proberen binnen te krijgen dan via Fantomalt, maar dat is een nog grotere uitdaging. Tijdens de marathon zelf probeerde ik aan de 60 gram koolhydraten per uur te komen maar is mij niet gelukt. Voeding betekent ook voldoende drinken voor en tijdens de marathon, probeer dit ook goed uit in je lange duurlopen.

Wow. Wow. Wow. Buckingham Palace.
De laatste kilometers naar Buckingham Palace gaan superlicht, het einde is in zicht. Ik blijf maar mensen inhalen, nu mag je dus slalommen als je dat kan! Uiteindelijk blijkt dat ik in de laatste 7.2 km 1031 hardlopers heb ingehaald en ben gepasseerd door 21 hardlopers. Dat geeft wel aan dat ik nog wat over had.

London Marathon Results - Meer dan 1000 renners gepasseerd.

Honderden meters voor de finish begin ik al juichen en de armen gaan pas omlaag na de finish. Ik haal 16 minuten van mijn persoonlijke record af en finish in 3u45:37.

Elke marathon schrijft zijn eigen verhaal, de marathon van London is een verhaal op zich met als geweldige slot dat fantastische gevoel om de finishlijn bij Buckingham Palace te passeren – dat gevoel vergeet ik niet snel meer.

London Marathon KiKa Ramon de la Fuente - Juichend bij Buckingham Palace

London Marathon KiKa – Juichend bij Buckingham Palace

Over de finish belt gelijk trots het thuisfront op om me te feliciteren. Geweldig! Marathon Tip 9! Neem je opgeladen telefoon mee.

Het zit er dan echt op, 1 miljoen toeschouwers, 38.000 hardlopers, in 1 geweldige stad, met 1 dikke medaille als beloning.

Daarna begint de looptocht naar de KiKa crew. Met het karakteristieke Finisher Folie om je heen loop je wat verzonken in gedachten met de medelopers. Hier en daar gaat het wat ‘minder goed’ met lopers maar de meerderheid strompelt rustig en stil voort.Het avontuur is weer ten einde en de trotse foto met medaille kan worden gemaakt.

Ramon de la Fuente KiKa London Marathon

Ramon de la Fuente – Victor Neyndorff – KiKa London Marathon

My takeaway.
Als je ooit een marathon wilt gaat lopen, maak het mogelijk om er een voor KiKa te lopen in de wereldsteden London, Berlijn of  New York, de ervaring is onvergetelijk. Dat breng met tot mijn tiende en laatste tip. Marathon Tip 10!  Schrijf je nu in voor een KiKa marathon avontuur. Ik heb met deze marathon 22.718,- EUR opgehaald voor Stichting Kinderen Kankervrij maar dat is niet genoeg, help mee om geld in te zamelen voor meer onderzoek.

Dank voor al jullie steun tijdens mijn derde marathon avontuur!

13 Reacties op “Een persoonlijk record op de London Marathon!

 1. Geweldig gedaan Ramon, gefeliciteerd! Super leuk stuk om te lezen! Marlissa

 2. Wat een geweldig verslag, ik heb het gevolgd via BBC was prachtig om te zien. Ik vind je een kanjer, knuffel van je tante

 3. Geweldig Ramon en nu Desiree zondag,, tot ziens Truus.

 4. Kathy Hirschstein

  Wat heb je weer een prachtig verslag gemaakt, Ramon. En die tips zijn hartstikke waardevol! Goed gedaan, joh en petje af voor zowel je loopprestatie als je fondsenwerving voor KiKa!
  Groet Kathy

 5. Waanzinnig mooi verhaal Ramon, inspirerend bovendien!

  Rennen en goede doelen steunen kan – zo las ik in de Rode Kruis nieuwsbrief onlangs – ook via de Fundrunner app. Zie http://www.fundrunner.nl – kende je die al?

 6. Inspirerend en mooi beeldend verslag met goede tips voor aankomende marathonLondenrunnersforKiKa. Chapeau Ramon👌👍 ik hoop er lering uit te trekken en zie na Berlijn en New York in 2015 Nu al uit naar de Londen Marathon 2016 voor KiKa👊🏼

 7. Pingback: Boston Marathon startbewijs – hoe dan? | World Marathon Majors voor KiKa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s