✓ Petra Desert Marathon voor KiKa

De Petra Desert Marathon in Jordanië is een hele zware, magnifieke marathon die begint bij de historische stad Petra – één van de 7 wereldwonderen – en vervolgens door een prachtig berg- en woestijnlandschap loopt. Ik liep deze marathon voor KiKa op 4 september 2021 in Jordanië. Zie hier het raceverslag.

Petra Desert Marathon in Jordanië
Photo courtesy: Petra Desert Marathon

De stad werd volledig uitgehakt uit roodroze rotspartijen en lag lange tijd verborgen voor de wereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger toevallig op de ruïnes stuit. Petra is inmiddels UNESCO Wereld Erfgoed en je kan de stad nu gelukkig bezoeken. Dan waan je je even in het sprookje van 1001 nacht. Het belangrijkste gebouw is Al Khazneh, ofwel De Schatkamer. Dit wereldberoemde grafmonument werd al voor het begin van de jaartelling uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Je komt echter niet zomaar bij De Schatkamer.

Om bij de Schatkamer te komen loop je door Siq. Siq is een 1,2 kilometer lange kloof die eindigt bij de Schatkamer. Het is de toegangsweg naar de eeuwenoude stad en al wandelend door de smalle, prachtig gekleurde kloof voelt het alsof je terug in de tijd reist. Kijk daar goed om je heen, de rotswand heeft op verschillende plekken inscripties. Ook is over de hele lengte een waterkanaal te zien die de stad vroeger van water voorzag. Door de prachtige kleuren is het zeer fotogeniek.

De Marathon

De marathon is schitterend, maar wordt omschreven als één van de zwaarste ter wereld door de 1.070m hoogteverschil en temperaturen tot in de 40C in de schaduw (maar er is geen schaduw) in de woestijn.

De route van de marathon is HEEL heuvelachtig en bestaat uit een een lus in de woestijn, een stuk op een verharde weg en de de laatste 11 kilometer is de bergbeklimming naar 1400m hoogte en daarna de afdaling naar de finish.

Hoogteverschil Petra Desert Marathon
Hoogteverschil. Photo courtesy: Petra Desert Marathon

De finish van marathon ligt 250 meter hoger dan de start, dat zal dit loopavontuur niet makkelijker maken.

Om je een goed beeld van de marathon te geven, hier is een video van een loop-organisatie die elk jaar naar de Petra marathon gaat.

Je ziet de hitte en de heuvels. Dit wordt wellicht mijn eerste 6+ uur marathon maar de tijd maakt hier niet uit, het is het avontuur.

Ik loop deze marathon graag voor KiKa op 4 september in Jordanië. KiKa heeft een uitdagend jaar achter de rug qua inzameling, heel veel acties en evenementen gingen niet door.

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Families belanden daarmee in een tornado. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Meer onderzoek is nodig, help je mee door sponsor te worden?

Sponsor worden van KiKa

Mobiel doneren? Scan de QR code:

Ik zal zelf mijn reis- en verblijfskosten betalen zodat alle opbrengsten naar KiKa gaan en ik compenseer de CO2 uitstoot van de vlucht.

Alvast bedankt!