TomTom Runner Cardio GPS horloge review

Review van TomTom Runner Cardio, het sporthorloge van TomTom waarbij je ook de hartslag kunt meten met het horloge zelf. Lees mijn verslag hieronder!

Ik ben zelf al jaren fan van Runkeeper en neem daarom mijn telefoon altijd mee als ik hardloop. Al enige tijd was ik op zoek naar een sportshorloge dat én gemakkelijk alle data met Runkeeper kon synchen – zodat ik mijn telefoon een keer thuis kon laten – én ook hartslag kan meten tijdens de trainingen. Deze review wordt dan ook geschreven vanuit het oogpunt van een runner die met Runkeeper op zijn telefoon normaal zijn trainingsrondjes loopt en geen hartslagmeter om zijn borst wil hebben.

Review TomTom Cardio Runner

Na een korte test met TomTom (er is ook een Adidas en een MIO sporthorloge met hartslagmeter en inmiddels vele anderen) was ik om en heb ik de TomTom Runner Multisport Cardio aangeschaft.

Installatie

Je moet het horloge eerst een keer aan de PC of Mac hangen en TomTom Mysports installeren voordat je het goed kan gebruiken, er wordt dan namelijk QuickGPSfix geinstalleerd. Het GPS signaal wordt daardoor sneller opgepikt. Daarnaast heeft TomTom een App voor Android en IOS die het mogelijk maakt om je gegevens met Runkeeper draadloos – via bluetooth – te synchen, maar dat gaat heel langzaam.

Ik heb het horloge nu enkele keren aangehad tijdens een trainingslopen en vind het een erg fijne aanvulling op mijn trainingen.

Mijn ervaringen:

Positief:

Comfortabel hartslag meten: het horloge is vrij groot en moet strak worden gedragen om goed de hartslag te meten maar het is erg comfortabel. Het horloge heb ik naast de trainingen meerdere keren een hele dag omgehad en je merkt niet dat je het horloge omhebt.

Synchen met Runkeeper: een belangrijke reden van aanschaf. De data komt terecht op Runkeeper. Het synchen gaat goed via de PC met de geleverde USB-kabel én met de app op de telefoon. Op de telefoon is het wel wat langzaam vanwege de snelheid van bluetooth. Ik heb zelf een Android en het synchen met bluetooth gaat met dit horloge geheel probleemloos maar te langzaam. Naast Runkeeper kan er ook worden gelinkt met: Endomondo, Jawbone, MapMyFitness, MyFitnessPal, NikePlus, Strava, TaiwanMySports, Trainingpeaks en TulipSport.

Eigen keuze aan informatie tijdens het lopen: het horloge laat altijd groot je eigen keuze aan informatie zien, bijvoorbeeld je huidige hartslag, maar je kan ook andere informatie laten zien (door de grote knop op en neer te bewegen). Daarnaast kan je nog in twee kleiner velden ook naar keuze je eigen informatie laten zien zoals:

 • Huidig tempo of gemiddeld tempo (minuten /km).
 • Huidige snelheid of gemiddelde snelheid (kilometer /uur).
 • Hartslag of hartslagzone.
 • Rondetijd of ronde-afstand.
 • Klok, duur van de loop, verbruikte calorieën.

Zeer snelle locatie bepaling: de locatiebepaling gaat echt zeer snel, een plus ten opzichte van mijn telefoon die er wat langer overdoet.

Het horloge heeft nog erg veel mogelijkheden met allerlei trainingsschema’s zoals intervallen, doelen, hartslagzones instellen. Inmiddels stel ik per loop een trainingsschema in.

Negatief: 

Mist een goede samenvatting na een activiteit. Nadat de training is gedaan en je de activiteit hebt stopgezet zou je graag gelijk een goede samenvatting willen zien. Vergelijkbaar met Runkeeper op de telefoon: als je een activiteit stopt zie en hoor je: totale afstand, duur van de activiteit en gemiddelde snelheid.

Per ongeluk stopzetten van de activiteit. Het pauzeren van activiteit doe je door de knop naar links ingedrukt te houden. Deze knop moet je echt even ingedrukt houden ander gaat de activiteit niet in de “Pauze” stand. Het geheel stopzetten van een activiteit gaat door 2x de knop links ingedrukt te houden. Er is dus een kans dat je per ongeluk de activiteit stopzet als je wilt pauzeren.

Runkeeper trainingsschema’s niet geïntegreerd. Een reden om dit horloge te gaan gebruiken was om de telefoon thuis te kunnen laten tijdens een training. Omdat ik interval trainingsschema’s van Runkeeper gebruik zal ik dus af en toe ook mijn telefoon mee moeten nemen.

Conclusies.

Ik ben erg blij met de TomTom Runner Cardio GPS horloge. Ik zal het elke run gaan dragen en zeker ook elke wedstrijd. Het zien – en terug kunnen zien – van je hartslag is fantastisch en ga ik nu in hartslagzones trainen. Het in zones trainen deed ik tot nu toe op gevoel.

Kan ik mijn telefoon altijd thuislaten? Nee, nog niet, maar als er in een toekomstige update van de software een diepere integratie komt met Runkeeper dan wel. Het enige wat moet gebeuren is de trainingsschema’s van Runkeeper worden vertaald in beepjes en trillingen van het horloge. Are you listening TomTom?

Officiële TomTom Video met Alexandria Morgan: the joy of running strapless.

Disclaimer: Ik heb het horloge zelf aangeschaft.

Update 2016: Ik had anderhalf jaar de TomTom Multi-Sport Cardio GPS met plezier gebruikt. Opeens werkte de knop niet meer van het sporthorloge: wel nog een klik te horen maar op het scherm geen reactie te zien. Na een telefoontje naar de TomTom helpdesk kon ik het horloge terugsturen voor reparatie. Het horloge bleek defect te zijn en ik kreeg – kosteloos – een nieuw horloge toegestuurd omdat ik nog binnen de twee jaar garantie zat. Dit hele proces ging binnen 5 werkdagen! Super van het TomTom support team! Het nieuwe horloge kon ik na ontvangst weer koppelen aan mijn Mysports account, dus geen data verloren of nieuw account nodig. Ik heb ook weer via bluetooth opnieuw het horloge gekoppeld met mijn telefoon – én klaar! Happy running!!

39 Reacties op “TomTom Runner Cardio GPS horloge review

 1. Dank voor je review. Inmiddels ben ik ook om en heb ik een tomtom runner cardio aangeschaft. Ik kan alleen niet goed vinden hoe ik de apps mysports en runkeeper kan laten communiceren. Blijkbaar ben ik toch niet zo handig hiermee. Kan je me helpen?

  • Graag gedaan Eline, heb je dus de TomTom aangeschaft na het lezen van mijn review? Wat Leuk. Ik heb inmiddels Mysports op mijn Mac geïnstalleerd en het synchen ging bij mijn weten automatisch. Hoe gaat het dan bij jou? Op de telefoon (Sony Z3, Android versie 5.0) lukt het mij eigenlijk meestal niet om te koppelen en hoop dat een update van de TomTom App voor de Android die problemen – snel! – gaat oplossen.

 2. OK, ik moet eerlijk toegeven dat ik ‘m niet alleen op basis van jouw review heb gekocht 😉 Heb wel 60 reviews gelezen om het voor mezelf aanvaardbaar te maken zo’n duur speeltje aan te schaffen! Inmiddels heb ik uitgevonden hoe de koppeling gemaakt kan worden. Als je je horloge aansluit op je computer, dan komt er een sychronisatieschermpje op. Daarin is een tabblad ‘upload en exporteer’. Klik deze aan en kies dan ‘toevoegen’. Dan kom je op een lijst met allerlei apps en kan je aanklikken naar welke app je je gegevens wil doorsturen! Dit stond in de uitleg op de tomtom site niet duidelijk. Ik heb tot nu al mijn hardloopactiviteiten in runkeeper staan en wil dat zo houden. Ik neem toch regelmatig mijn telefoon mee voor muziek (spotify) en voor de veiligheid als ik alleen op weg ben voor een lange afstand of op onbekend terrein. Wel fijn dat ik ‘m bijvoorbeeld bij een training met mijn hardloopgroep nu thuis kan laten!
  Veel plezier met lopen!

 3. Goed om te horen dat het al is gelukt – lang leve alle data op Runkeeper – en heel veel plezier met de TomTom Runner Cardio GPS!

 4. Ik wilde even reageren omdat je wel direct kan zien hoe je hebt gelopen. Als je klaar bent met lopen dan ga je weer naar rennen toe masr wacht je niet op gps signaal maar ga je naar boven (op de vierkante knop naar boven duwen) daar zie je op datum de samenvatting van je training.
  Ook kan je heel gemakkelijk instellen wat jij op je horloge wilt zien. Groot links en rechts.
  Als je de TomTom app hebt gedownload op je telefoon of tablet kan je het horloge hiermee gemakkelijk synchroniseren zet je ook de app van runkeeper erop doet ie dat direct automatisch. Mooi horloge ik ben er super blij mee.

  • Dank voor al je aanvullingen Andrea! Gebruik je het TomTom Runners / Multi-Sport horloge elke keer dat je loopt?

   Het klopt dat je na het lopen een samenvatting kan zien door de aangegeven menu-keuze. Ik had het echter graag gezien dat ze het overzicht automatisch na elke run laten zien, net zoals bij Runkeeper op de telefoon.

   Ik ben er zelf ook erg blij met het TomTom Multi-sport GPS horloge. Ik heb hem laatst bij de London Marathon omgehad en liep toen mijn eerste PR met het horloge om :-).

 5. Bij mij lukt het syncen met RunKeeper niet zoals het hoort. Ik kan makkelijk de webiste kiezen zoals hierboven beschreven maar dan verschijnt er in runkeeper alleen het symbool van de app van TomTom Mysports, met deze tekst:

  Luc just linked to TomTom MySports

  Upload activities from your TomTom Runner or Multi-Sport GPS Watch using the TomTom MySports Connect or TomTom MySports mobile application.

  er wordt evenwel niets geüpload hoewel er in mijn horloge activiteiten staan , de modus demo niet aan staat en de activiteiten wel verschijnen op my sports. Wat loopt er mis.?

 6. ik zit ook al een tijd te pielen, bij mij hetzelfde. Heb het gevoel nog iets te moeten doen om de activiteit van tomtomcardio naar runkeeper te krijgen, maar wat?

  • Is het inmiddels gelukt?

   Het lukt mij het beste vanaf de computer om het te uploaden naar het TomTom MySports account en vervolgens automatisch naar Runkeeper.

   Als je TomTom horloge succesvol hebt gelinkt met de gedownloade MySports-app dan ben je al een heel eind op weg.

   Om Runkeeper te linken moet je dan de volgende stappen doorlopen:
   1) Zorg ervoor dat het horloge hebt aangesloten met de computer en dat TomTom Mysports het horloge ook herkent.
   2) Ga naar het blad “Upload en Exporteer”.
   3) Klik op “Voeg toe”.
   4) Selecteer “Runkeeper”.

   Volg dan de laatste stappen. Deze beschrijving is voor de Mac, ik neem aan dat de PC niet veel verschilt. Succes!

 7. Ik zit ook al een tijdje te pielen met de connectie tussen MySports en Runkeeper. Op runkeeper wordt zelfs aangegeven dat ik gelinkt ben met mysports, maar de resultaten worden niet overgenomen. Werkt dit mogelijk niet met terugwerkende kracht?

  • Goede vraag, dus als ik het goed begrijp wil je dat de activiteiten van Runkeeper – alle rondjes die je al gelopen hebt voor de koppeling met Mysports – automatisch worden overgezet naar MySports? Volgens mij is dat niet mogelijk. Ik zie dat in ieder geval niet terug in Mysports, het maakt voor mij ook niet zo veel uit omdat ik het horloge voornamelijk gebruik om resultaten aan Runkeeper toe te voegen. Op Runkeeper staat mijn 4 jaar aan loophistorie en die wil ik graag bijhouden.

   • Bedankt voor jullie snelle reacties, erg fijn. Ik wil graag dat de resultaten van mysports ook zichtbaar zijn op runkeeper. (Andersom is ook prima, maar zoals jullie aangaven kan dat niet.)
    Ik heb enkele weken gelopen met mysports en heb gisteren de connectie gemaakt via MySports op mijn laptop en met een aangesloten horloge, welke werd “bevestigd” door runkeeper. (Alle apparaten op wifi;).) Echter worden de oude resultaten vanuit mypsports niet overgenomen. Kan dit niet met terugwerkende kracht?
    Met andere woorden, wordt nu elke nieuwe activiteit wel op runkeeper gezet vanuit mysports wanneer mijn horloge aangesloten is, maar worden de oude – voor de connectie – niet overgezet?

   • Voor het opzetten van de eenmalige connectie wordt blijkbaar niet overgezet maar wellicht kan je bestanden exporteren en importeren. Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Hier staan wat aanwijzingen: http://uk.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/17391/~/how-do-i-re-export-my-old-gps-sport-watch-activities%3F

  • Misschien dat dit helpt: Upload je activiteit altijd naar de tomtom sports app, deze stuurt de info door naar je runkeeper account. Als de connectie tenminste gemaakt is. Je kan dus niet vanuit je horloge direct uploaden naar runkeeper. Maar wellicht deed je dat al?

   Na een rondje rennen laat ik het horloge synchroniseren met mijn Iphone via de de tomtom app OF ik sluit ‘m aan op de computer, zoals Ramon hierboven beschrijft, en hij maakt automatisch connectie met tomtom my sports connect. De laatste optie werkt het beste en het snelst en je krijgt meteen de laatste updates op je horloge.

   Nog een andere valkuil waar ik in ging: Je computer of Iphone moet wel een verbinding hebben met internet. Als dat niet zo is (bijvoorbeeld op vakantie op de camping……..) dan kan de tomtom app de gegevens niet doorsturen naar Runkeeper.

   Ik hoop dat hierin een oplossing voor je zit! Succes!

 8. Zie nu ook de reactie van Ramon. Gegevens van runkeeper naar mysports overzetten kan volgens mij niet. Persoonlijk vind ik Runkeeper ook een stuk gebruikersvriendelijk dan mysports, dus heb zelf die behoefte ook niet gehad.

 9. werkt de tomtom alleen met runkeeper , of bv ook met endomundo ?

 10. ik maak nu enige tijd gebruik van de tom tom my sports en het synchroniseren met runkeeper op de pc lukt, maar…synchroniseren met de app op mijn iphone niet. wat doe ik verkeerd? of is dit niet mogelijk?

 11. Hoi Ramon, ik ben ook om en heb afgelopen zaterdag het horloge aangeschaf, wel de nieuwste versie, dus de TomTom Runner 2 cardio/music.

  echter na het hardlopen moet ik elke keer mijn horloge opnieuw koppelen met mijn telefoon (dus door middel van nieuwe telefoon toevoegen en dat wachtwoord invoeren). Enig idee wat je moet doen om hem automatisch verbinding te laten maken met je telefoon (Samsung S6)

  Groetjes,

  Peter

  • Hoi Peter, dit is niet zoals het hoort. Blijft je telefoon wel gekoppeld met andere Bluetooth apparaten? Heb je de laatste versie van de TomTom software op je horloge?

   Mocht dit zo blijven zou ik even bellen naar TomTom: (020) 850 1007. Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.30. Let op: om de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs te herdenken, houden ze vandaag om 12 uur één minuut stilte. De telefoonlijnen zijn hiervoor gesloten van 11:50 tot 12:05 uur.

 12. Hoi Ramon, bedankt voor je advies en met hulp van TomTom heb ik het inderdaad op kunnen lossen.

  Groetjes Peter

 13. Ik krijg geen connect met Mysports op de computer via mijn Tomtom cardio
  horloge. Stap 1,2 ,3 en 4 gaan goed maar als ik dan op connect klik gebeurt
  er niks meer? Wat doe ik niet goed? (laptop Windows 7)
  Groet,Frans ten Brummelhuis

 14. Als ik een 10 km-run selecteer stopt de tijd dan automatisch na afloop? Klinkt er dan ook een signaal ter kennisgeving? Zo niet, graag toevoegen bij een komende update.

 15. Ik zal eens een afstand als doel instellen om te testen of er een signaal of trilling wordt gegeven. Ik gebruik zelf alleen de intervallen. Met intervallen wordt alles onthouden. Interval staat aan en is automatisch geselecteerd van de vorige loop. Je krijgt ook keurig een melding als je moet beginnen en moet stoppen met je versnelling. Gelukkig maar 🙂

 16. Geheugen horloge zit vol, terwijl ik niets heb toegevoegd. Slechts drie runs opgeslagen (waarvan de laatste niet is ge-upload naar Runkeeper na synch met iPhone app. Probleem bekend bij TT, iets met servers). Heb al twee maal fabrieksinstellingen hersteld, zonder succes. Heb hem pas een week maar het TT softwaredrama kost me vele uren. Heb TT connect op HP laptop en iMac en TT app op iPhone 5.

 17. Ik heb nu anderhalf jaar de TomTom Multi-Sport Cardio GPS. Opeens werkte de knop niet meer van het sporthorloge: wel nog een klik te horen maar op het scherm geen reactie. Na een telefoontje naar de TomTom helpdesk kon ik het horloge gratis terugsturen voor reparatie. Het bleek defect te zijn en ik kreeg – wederom kosteloos – een nieuw horloge toegestuurd. Dit hele proces ging binnen 5 werkdagen! Super TomTom support team! Het nieuwe horloge kon ik gewoon koppelen aan het Mysports account, dus geen data verloren. Even ook weer via bluetooth opnieuw gekoppeld met mijn telefoon en klaar! Happy running!!

  • Ik heb een cardio TomTom sporthorloge. Alles naar wens alleen is het jammer dat je geen persoonlijke noot kunt toevoegen op de computer van je gelopen koers. Bijv. wat voor het weer het was tijdens de loop, koud of veel wind etc.

 18. ik heb hem nu ook al een tijdje, maar de kwaliteit van het bandje is echt verschrikkelijk. Heb een nieuw bandje moeten kopen omdat hij doorscheurde waar je het horloge erin en eruit moet halen om op te laden.

  Verder vind ik de knop erg traag reageren, als je hem indrukt moet je echt even wachten voor hij verder gaat, met als gevolg dat je vaak nog een keer drukt en dan opeens gaat hij twee stappen verder

  Begin hoe langer ik hem gebruik, steeds meer kleine minpuntjes tegen te komen

 19. Heb mijn TomTom nu 2,5 jaar. 2 keer is de knop kapot gegaan en 2x is hij netjes gerepareerd. Nu de 2 jaar garantie voorbij zijn is knop weer kapot. Is toch wel een slechte zaak!! Nu moet ik gaan betalen voor de reparatie en daar heb ik natuurlijk geen zin in. Conclusie voor mij: geen TomTom meer kopen.

 20. Pingback: Hardloop jubileum: tienduizend kilometer – 10.000 km! | World Marathon Majors voor KiKa

 21. Pingback: Veluwepoortloop in Nijkerk – 19:47 op de 5km! | Marathons voor KiKa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s