Ai Ai Ai een blessure! De hamstring en het SI-gewricht

Alle voorbereidingen voor de marathon gingen voorspoedig tot vier weken geleden. Na een duurloop is mijn hamstring opeens pijn gaan doen, dit terwijl er niet echt een aanleiding toe was, er was geen misstap of versnelling. De hamstring was opeens een pijnlijke plek en de spier voelde stijf aan.

Het was dus niet gebeurt tijdens een interval training of een 200 meter sprint zoals bij deze atleet Boldon in een Olympische finale 200m.

De hamstringblessure kwam terwijl mijn laatste 14 weken van de voorbereidingen voor de marathon van New York waren ingegaan! Ik zou dus eigenlijk volop in de training moeten zijn!

Het goede nieuws van de diagnose was dat er  geen hamstring blessure graad 2 of 3 was maar graad 1. Graad 1 houdt in een verrekking met enkele gescheurde spiervezels. Tijdens het rennen voel ik de hamstring als ik aanzet en na het rennen komen de klachten vaak heviger terug. Lang zitten op een stoel is moeilijk en pijnlijk en met trappenlopen voel je het ook.

Langzamer lopen en rekoefeningen

Op advies van de fysiotherapeut ben ik de afgelopen weken mijn trainingsschema blijven volgen maar dan met veel lager snelheid en ook zonder intervallen om de pijn te beperken. Daarnaast heb ik heel veel rekoefeningen gedaan voor de hamstring omdat de observatie was dat ik niet echt lenig (zeg maar een stijve plank) was.

Ik heb geen illusie dat ik ooit zo lenig wordt als deze jongeman maar wellicht houdt het rekken me blessurevrij.

Het gaat inmiddels wat beter zodat ik ook weer lange duurlopen kan uitlopen. De snelheid hoop ik weer te gaan opbouwen.

Gelimiteerde beweging van het SI-gewricht

Een tweede fysiotherapeut die ik recent bezocht gaf aan dat de oorzaak wellicht te maken zou hebben met de gelimiteerde beweging van mijn SI-gewricht (Sacro-Iliacale gewricht). Ik heb een aantal oefeningen meegekregen om de flexibiliteit in de spieren van de romp, billen en dijen te verbeteren. Er staan ook een aantal goede basisstabiliteit kernoefeningen op op deze pdf.

Daarnaast heeft de fysio mijn onderrug in 1 minuut ‘gekraakt’. Een wonderlijke ervaring, het resultaat was een directe vermindering van de pijn bij bijvoorbeeld het strekken van mijn hamstring!

New York Marathon nog in zicht?

Ik heb er 1400 trainings kilometers opzitten, al bijna 13.000,- EUR ingezameld voor KiKa.  Een ding staat vast, ik ga die marathon lopen, wellicht in een lager tempo dan ik zou willen, wellicht strompelend, desnoods met krukken en laatste stuk op de knieën  maar finishen zal ik. Op naar New York op 4 november!

De komende dagen staan de eerste intervaltraining met de Run2Day groep in Amersfoort en de gezamelijke KiKa duurlooptraining in Ommen op de agenda. Ik zal – rustig – gaan meelopen, ben benieuwd hoe het gaat na de eerste ‘kraak’.

Een Reactie op “Ai Ai Ai een blessure! De hamstring en het SI-gewricht

  1. Pingback: 50 km voor KiKa! Mijn UH-14 trail verslag | Marathons voor KiKa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s