Recept Oko­no­miy­a­ki – heerlijke Japanse pannenkoek!

Dit recept is voor Okonomiyaki: een lekkere, hartige, licht-zoete Japanse pannenkoek. Het is eenvoudig te maken en ik vond het écht heerlijk. Ook mijn kids vonden het zeer goed smaken, terwijl er behoorlijk wat kool inzit, iets wat normaal niet met gejuich wordt begroet. Dit Okonomiyaki recept heeft als voordeel dat je de ingrediënten gewoon bij de Albert Heijn kan halen. In 40 minuten zet je vier middelgrote Japanse pannekoeken op tafel.

Okonomiyaki Japanse Pannenkoek Recept

Beslag
120 g bloem
2 tl bakpoeder (Dr Oetker)
175 ml koude misobouillon (Saitaku miso soup)
4 eieren

Vulling
300 g gesneden witte kool
6 a 8 bos-uien
8 eetlepels gebakken uitjes (Indonisch gebakken uitjes)

Garnering
100 g ketchup
2 eetlepels ketjap
2 eetlepels donkere basterdsuiker
2 eetlepels mirin (Sai­tak­u Mi­rin sea­so­ning)
4 eetlepels arachideolie (kan ook olijfolie)
4 eetlepels Japanse mayonaise (kewpie mayonaise)
Zwart sesamzaad (kan ook wit)

Stap 1: beslag maken
Klop de bloem en het bakpoeder in een kom door elkaar. Voeg daarna 4 eieren, de 175 ml misobouillon en een snufje zout toe. Klop vervolgens het beslag tot het mooi glad is. Snijd vervolgens de bosuitjes in kleine ringen. Meng de witte bosuitjes door het beslag. Houd de groene bosuitjes nog even apart want deze worden als garnering van de pannenkoek gebruikt. Meng dan de de gebakken uitjes, de 300 gram witte kool door het beslag tot alles goed is verdeeld.

Tip: je kan eventueel dunne reepjes spek of garnalen toevoegen om de pannenkoek hartiger te maken.

Stap 2: Okonomiyakisaus
Ketchup koken? Ja echt! Breng de 100 gram tomatenketchup, 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels mirin en de 2 eetlepels bruine suiker samen rustig aan de kook en roer door tot de suiker is opgelost. Laat de saus op heel laag vuur een paar minuten koken en vervolgens afkoelen.

Stap 3: Okonomiyake pannenkoeken bakken
Bakken maar! Verwarm twee middelgrote koekenpannen met in elk één eetlepel arachideolie of olijfolie. Doe in elke pan een kwart van het beslag. Door de stevigheid van het beslag kan je het beste het beslag beetje plat maken zodat de goed wordt verdeeld in de pan. Bak alle vier de pannenkoeken.

Stap 4: Garneren 
Besprenkel eerst met de Okonomiyakisaus. Dit kan met een lepel maar als je het echt mooi wil doen kan het ook met een spuitzak. Besprenkel daarna met de Kewpie mayonaise en strooi als laatste het sesamzaad en de groene bosuitjes over de pannenkoek.

Tip: Als je een Aziatische Toko in de buurt hebt kan je eventueel ook nog garneren met Aonori (zeewier), Katsuobushi (gedroogde bonitovlokken) en Beni-shoga (gemarineerde gember).

Klaar! Je kan er nog wat rijst bij serveren. Eet smakelijk!

In voorbereiding voor de Tokyo marathon verdiepte ik me in het land, de hardlooprituelen (Ekiden !) en de Japanse eetgewoontes. Ik wist er weinig vanaf en ken naast sushi, tempura en de misho-soep nog steeds niet veel Japanse recepten maar kwam deze parel toevallig tegen. Ik gebruikte een Allerhande recept als de basis, dat werkte perfect. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s