Gorski tek na Vogel – hardloopwedstrijd of bergwandeling?

Gorski Tek Na Vogel 2015
De titel van dit blogje had ook kunnen zijn, zeer gezellige lustrumvakantie in Slovenië. Één keer in de vijf jaar ga ik met vele goedgemutste heren een lang weekeind naar een mooi land. Er wordt dan heerlijk gegeten, veel gedronken, toeristische trekpleisters bezocht en gelachen. Dit jaar werd er ook een rondje hardgelopen door mij, eigenlijk was het geen rondje maar een zeer steile beklimming nabij het mooie Bohinj meer.

Hardloopwedstrijd in Slovenië
De vakantie viel midden in een trainingsweek voor de Zevenheuvelenloop. In het weekeind stond eigenlijk een duurloop gepland maar ik vind het altijd heel leuk om een wedstrijd te lopen als ik in het buitenland ben. Ik kreeg de gouden tip om mee te doen met de extreem zware Gorski Tek Na Vogel.

Gorski Tek Na Vogel - posterHet is een wedstrijd van 7.6 kilometer met 1000m hoogteverschil. Het liefst loop ik wedstrijden over een vlakke weg met weinig bochten, dus dit zou wel wat anders worden in het ski-gebied.

hoogeteverschil Gorski Tek Na Vogel

Bezoek Ljubljana
De eerste dag in Slovenië was mooi. Gelijk een lekkere wandeling naar Ljubljanski Grad (Grad=kasteel), een middeleeuws achitecturaal monument, staande op de Kasteelheuvel en we hadden daar een goede lunch met de eerste glazen wijn.

Lunch

Gevolgd door een stadswandeling eindigend in een mooie rooftop terras met het allerbeste uitzicht over de stad. De eerste biertjes werden geschonken.

Race Day
De wekker op je telefoon gaat genadeloos om 06:00 uur, je beseft amper dat het tijd is om op te staan. Sportkleren aan en richting het busstation om de bus te nemen naar Ukanc bij het Bohinj meer. De wedstrijd startte aan de voet van de ski-lift, er waren veel hardlopers die hun wandelstokken en speciale berg hardloopschoenen hadden aangedaan. Achteraf gezien hadden die een goede keuze gemaakt!

Lege bus  Start hardloopwedstrijd  Gorski tek na Vogel 2015

Het was één grote worsteling om de berg op te lopen. De eerste twee kilometer waren nog redelijk te doen. Je kon hardlopen omdat de hellingen een stijgingspercentage hadden van iets meer dan 10% maar daarna ging het soms tot 25%! Daar kan je alleen maar in flink tempo doorwandelen. Echt snel afzetten kon niet omdat schoenen wegglipten met al die steentjes en keien. Het was best wel afzien en ik vroeg me onderweg een aantal keer af waarom ik het deed. Gelukkig was er op kilometer 7 in plaats van sportdrank een echt glaasje schnapps (!). Schnapps is dé nationale drank en daar zijn de Slovenen trots op. Na zdravje!

De finish
Bij het glaasje schnapps werd me verteld dat de laatste kilometer vlak zou zijn. Dat was – op zijn zachtst gezegd – niet helemaal waar. Ik kon gelukkig op sommige gedeeltes wel weer rennen en lachend over de finish komen in dé langzaamste én zwaarste wedstrijd die ik ooit gelopen heb.

Ramon de la Fuente -- Gorski tek na Vogel  Ramon de la Fuente - Gorski tek na Vogel

Conclusie
Aan een hardloopwedstrijd meedoen tijdens een vakantie in het buitenland vergt discipline én voorbereiding omdat je op onbekend terrein loopt. Je kan allerlei excuses opbrengen om het niet te doen maar het is wel degelijk mogelijk. Ik ben blij dat ik een grote motivatie heb voor het hardlopen en ook voor het prachtige goede doel Kika anders was deze hardloopwedstrijd niet gelukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s