Iconische hardloopfoto en hardloopavontuur

Enige tijd geleden was ik op zoek naar jeugdfoto’s van een vriend om iets leuks voor zijn verjaardag te maken. De geprinte foto’s liggen bij mij allemaal ongeordend in dozen dus dat duurde even.

Gelukkig heb ik de foto’s uit ’89 gevonden van een zonnige vakantie in Spanje. Het is duidelijk, sinds de middelbare schooltijd zijn we wel wat veranderd 🙂

Tijdens de zoektocht kwam ik nog wat moois tegen. De foto’s van mijn allereerste hardloopavontuur!

En niet zomaar een wedstrijd, nee, het was dé IJsselmeer estafetteloop! Het was een belevenis die er ook voor zorgde dat ik 20 jaar lang geen hardloopschoen zou aanraken. Lees er hieronder meer over. 

Ik weet eerlijk gezegd niet heel veel meer van de estafetteloop, maar samen met een een artikel uit het clubblad van AV de Spartaan over de loop* heb ik er een blogje van gemaakt. 🙂

Estafetteloop rond het IJsselmeer

Het was op zaterdagochtend 16 september 1989. Het knusse havenstadje Medemblik staat vol met lopers en loopsters. Die ochtend werd voor de 2e keer de Estafetteloop rond het IJsselmeer georganiseerd. De ultraloper Jan Knippenberg heeft ooit in zijn eentje de 380 km lange route hardlopend afgelegd en dit diende als inspiratie voor het organiseren van de wedstrijd.

Er waren 25 wedstrijdteams en 20 recreatieteams die meededen. De wedstrijdteams liepen een route van 380 kilometer met 8 personen. De recreatieteams liepen een route van 310 kilometer en mochten meer dan 8 lopers in het team hebben.

Er was die ochtend ook een team van het R.S.G Noord-Kennemerland uit Alkmaar bij. De school bestaat nog steeds en heet tegenwoordig OSG Willem Blaeu. Het hardloopteam bestond uit 2 gymleraren, een 6-tal scholieren. Het was officieel, we kregen zelfs een startnummer opgespeld. De begeleiding werd verzorgd door de economie-leraar en de conciërge en ook ging er een fysiotherapeut mee. Wat bijzonder is dat de economieleraar Dhr. Latenstein – toen mochten we Marcel zeggen – 33 jaar later nog steeds doceert aan dezelfde school!

Staand vlnr: Marcel Latenstein (economie docent), onbekend, onbekend (fysiotherapeut), Richard Nat, Maarten Elout en Ramon de la Fuente

Onder vlnr: Frank Louter (LO-docent), Arjan van Veen (LO-docent), onbekend en onbekend.

Het RSG Noord Kennemerland estafette team voor vertrek - IJsselmeer Estafetteloop 1989
Het estafette team van RSG Noord Kennemerland is klaar voor vertrek – IJsselmeer Estafetteloop.

310 kilometer non-stop rond het IJsselmeer

Ik was ongeveer 2 maanden ervoor gevraagd door mijn gymleraren of ik zin had om – geheel vrijwillig – mee te doen aan de 310km versie. Blijkbaar had ik toegezegd. Er was echter een probleem: ik was geen hardloper, ik speelde tafeltennis. Wist ik veel!? Deze uitdaqing leek me wel leuk! Ik had geen idee wat het betekende om totaal bijna 40km te lopen en kan me niet herinneren dat ik ervoor had getraind. Voor school moest je 1x per jaar de Coopertest lopen. De bovenbouw van de school liep – de door scholier gehate – Polderloop. Dat was mijn hardloopervaring. Ook Maarten Elout – die hierboven op de foto naast me staat in een zwart shirt – had geen hardloop achtergrond.

Team RSG Noord-Kennemerland had ook 1 busje en een fiets . Op de bus hing een spandoek met de leus: Hop, Hop, Hop, RSG met biertje (voor) op.

We hadden afgesproken steeds maximaal een half uur hard te lopen. Dus drieënhalf uur rust en dan een half uurtje lopen. In die 3 1/2 uur kon je overdag de andere lopers aanmoedigen en in de nacht een beetje proberen te slapen.

Om 10 uur ging het startschot en er werd richting de 32 kilometer lange Afsluitdijk gelopen. De eerste stempelplaats was Zurich. Waarna richting Lemmer werd gelopen, daar stond de teller op 108 kilometer. 

Het RSG team buigt hier met alle andere recreatieteams af naar de Noordoostpolder. Via Lelystad en Almere richting Muiden. Om vervolgens naar het noorden via Volendam en Hoorn weer naar Medemblik te gaan.

Ik weet dat het lopen de eerste twee keer prima ging. De derde keer voelde ik me al wat stijf en de vierde keer kon ik amper de bus uit komen ondanks de vele massages in de bus door de fysio. Ik weet niet meer wat er de 8e of de 10e keer gebeurde. Je liep gewoon, bijna een hele marathon bij elkaar!

Iconische en allereerste hardloopfoto

Dit is mijn alleerste hardloopfoto. Het is moeilijk te zien maar ik liep er dus in een afgescheurde spijkerbroek en met wielrenpet vanwege mijn langere haar. Zeer functionele hardloopkleding 🙂

Ramon de la Fuente - Mijn allereerste hardloopfoto tijdens de IJsselmeer Estafetteloop in 1989.
Mijn allereerste hardloopfoto uit 1989 tijdens de IJsselmeer Estafetteloop, op de achtergrond het busje met spandoek.

Er was geen bewegwijzering van de route. Er was toen geen Google Maps voor op je mobiel. Sterker nog, er bestonden op dat moment nog geen handzame mobiele telefoons. De route was beschreven op papier en samen met wegenkaarten moest elk team er zelf uit zien te komen. Uitleg: wat zijn wegenkaarten? 🙂

De conciërge en economie-leraar fietsten om-en-om mee zodat zij de weg konden wijzen aan de loper en natuurlijk om aan te moedigen! Het busje reed in de nacht soms achter de loper om te belichten, want niet overal was wegverlichting. Als de weg wel verlicht was kon de bus alvast naar het wisselpunt rijden.

Het was een prachtig avontuur en we zijn gefinished, dat staat vast! Onze eindtijd weet ik me niet te herinneren, maar de snelste groep finishte dat jaar in 22,5 uur voor de 380 kilometer.

Dit is de foto vlak na de finish in Medemblik! Blijkbaar had ik mijn toeter meegenomen, handig als er iemand wakker moest worden gemaakt in het midden van de nacht om als volgende te gaan rennen.

Finishfoto van de IJsselmeer estafetteloop in Medemblik 1989. Team RSG Noord Kennemerland.
Finishfoto IJsselmeer estafetteloop in Medemblik 1989.

Wat ik nog wél weet is dat ik dag erna niet meer kon lopen van de spierpijn en dat ik het hardlopen voor altijd heb afgezworen.

Het ergste was dat ik naar school moest. Onze school had 3 verdiepingen en ik kon de trappen echt niet op- of aflopen! Op mijn knieën heb ik aan de conciërge gevraagd om voor éen dag de sleutel van de lift te geven, ook voor de medelopers. En die kregen we natuurlijk, de conciërge was bij de loop geweest. Ik ben hem daar nog dankbaar voor, wat was dat fijn!

Eind goed al goed?

Ja, ondanks dat ik het lopen had afgezworen ben ik erg blij dat ik 20+ jaar later toch weer ben gaan hardlopen, wat een heerlijke sport! Ik zou nu niet meer zonder kunnen en had anders heel veel prachtige momenten en avonturen gemist.

Leuke feitjes over de IJsselmeer Estafetteloop: In ’96 is het een team lopers van de Atletiekvereniging AAC gelukt om de 380km binnen de 20 uur te finishen! Ze wisselden om de 600m af. In 2002 was het de laatste keer dat het evenement door deze organisatie werd gehouden. Sindsdien lopen er af en toe estafetteteams rond het IJsselmeer oa voor het goede doel. Als je interesse hebt, er wordt nu jaarlijks een 555km lange estafetteloop georganiseerd door Socialrun. Een prachtige tocht voor een goed doel.

* Bron 1989: AV De Spartaan Clubblad oktober 1989

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s