Zeewolde Endurance 5km – raceverslag

De Zeewolde Endurance is een goed georganiseerd triatlon weekend inclusief hardloopwedstrijden op de laatste dag. Een aanrader! De run stond eigenlijk helemaal niet in mijn plannen. Toch heb ik daar de 5km gelopen… terwijl ik eigenlijk had afgezworen om die afstand nog een keer te lopen.

Op de 5km heb ik mijn grote doel al in 2016 behaald. Ik dook bij de Veluwepoortloop in Nijkerk onder de magische 20 minuten grens (19:47). Dat vond ik zo’n geweldige mijlpaal dat ik zwoor dat het de laatste keer was. Omdat je zo voluit gaat op de 5km vind ik het een marteling. Geef mij maar de 15km of de halve marathon. Alhoewel die afstanden veel langer zijn vind ik ze een stuk minder pijnlijk!

Waarom dan toch meedoen? Mijn Run2Day trainingsmaatje Emile wil dolgraag sneller worden op de 5km en de 10km. Hij is er keihard voor aan het trainen. Emile was nog nooit eerder onder de 20 minuten grens gedoken dus gingen we op zoek naar een wedstrijd in de buurt:  Zeewolde.

Hardloopwedstrijden in de zomer kan ik nooit van genieten door de te te hoge temperatuur maar het waren – voor de maand juni – ideale omstandigheden: rond de 18 graden, licht bewolkt en een beetje wind (windkracht 4).

img_20180624_1254152693788821423997200.jpg
Zeewolde Endurance – aan de start

We spraken af dat we ieder onze eigen wedstrijd gingen lopen. Nadat we een kwartiertje hadden warmgelopen was het tijd voor een startvak selfie en mocht de wethouder van Zeewolde de 150 lopers enthousiast maken.

35882606_2009685925773052_3622862767385477120_o
Zeewolde Endurance – 5km – hardloopwedstrijd

Dat deed hij prima! Bij de start vlogen er een paar heel hard vandoor. Ik wilde zelf met het tempo van 4 min/km (15km/u) vertrekken en kijken hoe lang ik dat vol zou houden.

Kilometer 1 – 3:56
Het eerste stuk was en winderig. Ik liep achter een paar man aan om zo wat uit de wind te lopen. De eerste kilometer ging ondanks deze lichte tegenwind en wat hoogteverschil eigenlijk prima. De route hadden we verkend tijdens het warmlopen en we wisten dat het licht omhoog liep. Dat de eerste km in 3:56 werd afgelegd was dus een heel goed teken.

Kilometer 2 – 3:58
Maar dan begint het harde werken pas echt. De 2e kilometer ging ook in een goed tempo: 3:58. Degene die voor me liepen inclusief Emile namen wat gas terug en ik liep ze voorbij om het goede tempo vast te houden. Als dit zo doorging zou het voor Emile en mij wellicht een een PR kunnen worden.

Ramon de la Fuente - Zeewolde Endurance 5km loop.
Zeewolde Endurance 5km loop. Ik vlieg laag!

Kilometer 3 – 4:02
Op 2.2km was er een keerpunt midden op het fietspad. Dat is erg pittig omdat je dan bijna volledig tot stilstand komt en dan vervolgens weer versneld om op tempo te komen. Dit kost extra kracht! De derde kilometer zakte ik daardoor ietsje in en kwam uit op 4:02.

Kilometer 4 – 4:00
Van de vierde kilometer weet ik eigenlijk niet veel meer. Ik liep nog steeds met een paar mannen achter me inclusief Emile. Die kilometer voltooide ik in 4:00. Een snelle rekensom leerde me dat een persoonlijk record dan wel eens lastig zou kunnen worden. De laatste kilometer zou ik onder de 3:53 moeten lopen om dat te bereiken.

Kilometer 5 – 3:48
Je ben al volledig buiten adem, toch is de wil sterker om het gas volledig open te draaien en flink door te stappen. Niet meer op je horloge kijken, alleen maar lopen. Eerlijk gezegd dacht ik onderweg niet dat ik het zou gaan halen. Gelukkig heb je in de uitgestrekte weg langs het water in Zeewolde goed zicht, dus van verre afstand kwam de finish langzaam maar zeker dichterbij. Ik bleef maar versnellen en versnellen. Wat fijn is het dan om niet te worden ingehaald maar dat je zelfs nog een aantal lopers weet te passeren.

Ramon de la Fuente tijdens de Zeewolde Endurance hardloopwedstrijd

Stap voor stap komt de finish dichterbij, totdat je dicht genoeg bij de tijdswaarneming ben en op het bord ongeveer 19:28 ziet staan. Hoe kan dat? Dat is 20 seconden onder mijn PR!

Ik wist dat ik redelijk snel in de laatste kilometer liep, maar dit was wel heel erg snel. Juichend over de finish! Mijn horloge gaf aan dat ik 4.91km had gelopen. Dat verklaart het wel, de race was iets te kort, but I’ll take it!

Ik was nog compleet buiten adem, het kost minuten om te herstellen. Emile was vlak achter me gefinisht, dus die had de 20 minuten barrière gebroken. Wat een topper!

Naderhand zag ik bij de officiële uitslagen dat de netto eindtijd 19:26 sec was geworden én dat ik een een hele mooie 5e plaats had gelopen!

Wellicht was dit niet mijn allerlaatste 5km en bedenk ik me ooit dat ik onder de 19 minuten grens wil duiken. Blijven dromen. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s