Nike Zoom VaporFly 4% FlyKnit recensie: de ultieme marathonschoen?

Mijn oordeel over de Nike Zoom VaporFly 4% FlyKnit is simpel. Ze zijn extreem HOT! Ik hou van deze innovatieve hardloopschoenen. Hieronder ga ik uitleggen waarom ik de Nike Vaporfly 4% Flyknit een must-have vind voor de marathonloper.

Nike Zoom Vaporfly 4% Flyknit Marathon schoenen.

 

Nike Zoom Vaporfly 4% Flyknit Marathon schoenen - Verified with medals and records.

Measured in the Lab. Verified with medals and records.

Nike heeft de beste marathonschoen ooit ontworpen. De Vaporfly 4% is de tweede generatie en het resultaat van een groot aantal onderzoeken van Nike voor het Breaking2-project. Daar probeerde Eliud Kipchoge de marathon op een Formule 1-circuit in Monza, Italië onder de 2 uur te lopen. Het project had maar één doel: de grenzen van menselijke snelheid en uithoudingsvermogen te verleggen.

Prijzige schoenen, maar je bent het waard
De schoenen zijn de duurste hardloopschoen die ik ooit heb aangeschaft. Toch denk ik dat voor serieuze lopers een geweldige investering is om op jacht te gaan naar je volgende marathon PR. Als je bereid bent om heel veel te trainen en de hoge kosten – inclusief reis – te betalen om een grote marathon te lopen, moet je ook de beste hardloopschoenen aan je voeten hebben.

Zijn de schoenen sneller?
Ik had de VaporFly 4% voor de aanschaf nog nooit in het echt gezien of aangeraakt – laat staan op hardgelopen. Een goed artikel in de NY Times gebaseerd op een grootschalig onderzoek met Strava data haalde me over om ze te kopen: Nike Says Its $250 Running Shoes Will Make You Run Much Faster.  Wie wil er nu niet een paar procent sneller worden door een innovatief paar schoenen? Eliud Kipchoge verpulverde op deze schoenen het vier jaar oude wereldrecord op de marathon in Berlijn en Abraham Kiptum verbeterde in Valencia het 8 jaar oude wereldrecord op de halve marathon. Er staat niet voor niets op de schoen: “Verified with medals and records.”

Zoektocht naar de schoen
Op 1 oktober gingen de schoenen in de verkoop in Europa. Ze werden door Nike alleen geleverd aan een aantal geselecteerde dealers en deze kregen maar heel weinig voorraad per winkel. Ook bij mijn geliefde Run2Day waren er te weinig VaporFly 4% en waren de schoenen supersnel uitverkocht.

Ik ging online op zoek en gelukkig hadden ze nog een paar in mijn maat liggen in Spanje, bij de El Corte Inglés. Haha, mijn geluk was dat veel Spaanse mannen en vrouwen waarschijnlijk een kleinere schoenmaat hebben dan mijn maat 46. Per merk verschilt mijn maat nogal maar omdat ik al een keer op de Nike Pegasus had gelopen wist ik welke (Nike) maat ik moest nemen.

Disclaimer: de schoenen zijn door mijzelf aangeschaft en ik heb geen relatie met Nike, Sterker nog: bij mijn vorige review over de Nike Pegasus was ik niet heel positief.

De specificaties van de Nike Zoom VaporFly 4% FlyKnit:

 • Gewicht: 184 gram (maat 44)
 • 12 mm heel-drop (21 mm voorvoet, 31 mm hiel)
 • Unisex schoen: voor zowel Man, Vrouw en Genderneutraal dezelfde schoen
 • Carbonvezelzool en ZoomX foam voor optimale energie teruggave
 • Voor de neutrale loper

Unboxing
Toen het pakketje uit Spanje geleverd werd, was ik niet thuis. De schoenen werden wel al uitgepakt en mijn hele gezin heeft er toen even op gewandeld en gelopen. Het resultaat: iedereen superenthousiast en allemaal wilde ze gelijk een paar bestellen! Tja, nu even niet, maar als je ooit een marathon gaat lopen, dan mag dat :-).

Unboxing Nike Vaporfly 4% Flyknit Marathon schoenen

Unboxing Nike Vaporfly 4% Flyknit

Waarom ze de schoen ook wilden? Omdat het een wonderlijke ervaring is als je deze schoenen voor het eerst aandoet en erop gaat wandelen. Door de goede werking van de de carbonvezel zool en ZoomX foam lijkt het alsof je op twee kleine trampolines rondloopt. Je stuitert!

Nike Vaporfly 4% Flyknit Marathon testen voor recensie

“Het voelt als lopen op twee kleine trampolines”

Mijn eerste loopje
En het hardlopen dan? Ik heb natuurlijk gelijk een mooie trainingsloop erop gedaan met 2 x 3 km op tempo. Dat ging heel erg goed! Als hardloopt op de schoenen dan voel je op een bepaald moment een lichte knik bij de afzet en dat is even wennen. Echter, als je het eenmaal gewend bent dan voelt het alsof je bij elke pas een duwtje naar voren krijgt en wie wil dat nu niet?

nike zoom vaporfly 4% flyknit marathon schoenen

“Een duwtje in de rug bij elke pas.”

Ik hou van innovaties en deze schoen innoveert echt, dat vind ik super! Het is nu even afwachten op de eerste wedstrijd die ik ermee ga lopen om te kijken of ze ook meehelpen bij het lopen van een PR. De wedstrijd wordt de Zevenheuvelenloop, voor mij de klassieke afsluiting van het seizoen. Ik train daar heel specifiek voor en elk jaar probeer ik in Nijmegen mijn PR scherper te zetten.

Ik weiger namelijk al 7 jaar met succes me erbij neer te leggen dat je volgens alle studies langzamer wordt na je 40e. Je zou volgens die studies elk jaar 1% langzamer moeten worden met hardlopen en dat probeer ik nog even voor me uit te schuiven als fake news :-).

Mocht je ook in november meelopen, wellicht tot dan en lees vooral mijn tips voor de Zevenheuvelenloop.

Update 19 nov.: ik verpletterde tijdens de Zevenheuvelenloop mijn PR met maar liefst 4 minuten op deze schoenen. Van 1:06 naar 1:02, ik ben er nog van in de wolken! De vraag: komt die 4% verbetering nu door de schoenen? 🙂

Fijne loopweek!

2 Reacties op “Nike Zoom VaporFly 4% FlyKnit recensie: de ultieme marathonschoen?

 1. Ik heb Berlijn Marathon op deze schoen gelopen. Echt een topschoen! Beter dan de 4% zonder Flyknit en zelfs beter dan de Vaporfly Elite die ik ook heb. En ze zien er top uit ook nog,

  Inderdaad word je langzamer na je 40ste (1& per jaaar wordt genoemd als gemiddelde). Maar dat is je maximale potentieel. Als je slimmer, beter traint en beter materiaal hebt (de 4% 🙂 ) kan je zeker nog sneller worden. Ik ben ieder jaar nog sneller geworden (ik ben 46).

  Succes met de schoenen!

 2. Dank voor je reactie Paul! Hoe ging je marathon in Berlijn? Ik ben benieuwd naar wat mijn tijd wordt op de Zevenheuvelenloop, we gaan het zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s