De allereerste keer op de atletiekbaan

Hoe is het om te lopen op de atletiekbaan? Ik had in de afgelopen 10 hardloopjaren nog nooit op “de baan” gelopen maar deze week was het zover! Ik deed mee aan de Keistad Baancompetitie in Amersfoort op de baan bij AV Triathlon – en Altis. Het was geweldig om te doen en deel graag mijn ervaringen!

Keistad baancompetitie

Ik was getipt over deze wedstrijden door Jeanique die de baancompetitie helemaal geweldig vind, dank! De Keistad baancompetitie heeft dit jaar drie afstanden: de 3km, de 1.500m en de 800m en er hadden zich iets meer dan 100 lopers ingeschreven. Na drie afstanden wordt een puntenklassement opgemaakt waarin je leeftijd en geslacht met percentages “gecompenseerd” wordt. Heel leuk concept voor een zo eerlijk mogelijke uitslag.

Hoe ging de wedstrijd zelf in zijn werk? Mijn eerste hardloopwedstrijd was de 3km – op de baan noemen ze dat 3.000m 🙂 Ik starte in het 2e serie van de totaal 8 series. Dus in ander woorden, in de op één na langzaamste loopgroep van de avond. Ik was wel de enige in mijn serie die niet lid was van een atletiekvereniging. Er waren heel veel snelle lopers uit Amersfoort en de regio: uit Utrecht, Zevenaar, Apeldoorn en zelf Reeuwijk waren er lopers gekomen. Mijn groepje bleek uiteindelijk veel gelijkwaardige lopers te hebben en dat stimuleert enorm. Iedereen liep fantastisch!

Op welke eindtijd richtte ik me? Gezien een Coopertest die ik liep voor de zomer ging ik er vanuit dat ik net onder de 12 minuten de streep zou moeten kunnen halen.

Voorbereiding baanwedstrijd

Zijn er nog dingen die ik anders heb gedaan dan in een hardloopwedstrijd op de weg? Ja, ik heb een tweetal dingen aangepast:

  • Schoenen zonder demping: ik heb hardloopschoenen aangedaan die bijna geen demping hebben. De atletiekbaan van AV triathlon veert zelf namelijk behoorlijk en als je hele verende schoenen aandoet wordt dat iets te bouncy! Veel runners droegen tijdens de wedstrijd gewone hardloopschoenen, eentje van onze serie liep op spikes.
  • Sporthorloge instellen op 400m meldingen: normaal krijg ik op mijn horloge elke kilometer de tussenstanden getoond. Voor deze wedstrijd had ik ingesteld dat ik na een elk rondje van 400 meter de tussenstand werd getoond. Ik kreeg dan de rondetijd en de totaal verstreken tijd te zien – zodat ik wist op welk schema ik liep.

Dat waren de enige aanpassingen en ze bevielen me goed!

Hoe ging de wedstrijd? Het was erg warm voor een dag in september – rond de 28C – maar ik ging toch maar een flink stuk inlopen in Park Schothorst. Daarna naar de start gewandeld en dat werd keurig begeleid. Ieder kreeg zijn plekje aangewezen en vervolgens kon er worden gestart.

“Op uw plaatsen”….

“Klaar”….

“Hand op je klokje”…. 🙂

“Kijk in de camera” 🙂

…..”Af”!

Keistad Baancompetitie Amersfoort. Voor het eerst aan de start op de atletiekbaan. Foto: Ries de Beer.

Na de start vlogen er 5 lopers echt vandoor en deze liepen al snel van me vandaan. Ik koos mijn eigen tempo. Het zouden 7 1/2 zware ronden worden en wilde niet al halverwege ergens “geparkeerd” staan.

Mijn rondetijden werden keurig gemeld door mijn horloge, wetende dat als de rondetijd onder of op de 1:36 zou blijven dat ik dan onder de 12:00 zou duiken.

Keistad Baancompetitie Amersfoort. Ramon de la Fuente voor het eerst op de atletiekbaan. Foto: Ries de Beer.

Ik haalde langzaam maar zeker een runner in die bij de start er heel snel vandoor was gegaan. Om vervolgens nog een jongen in te halen. Twee meiden en de koploper lagen nog voor me.

Ik liep in op de twee meiden om vervolgens aan te sluiten en twee rondes achter ze te lopen.

Keistad Baancompetitie Amersfoort 3000m bij AV Triathlon in 2020. Foto: Ries de Beer.

In de allerlaatste ronde ging ik ze stap voor stap voorbij. De koploper lag te ver voor en kon ik niet bijhalen maar de jongen die ik eerder had ingehaald liep in een geweldige eindsprint naar de 1e plek van de serie. Gefeliciteerd!

Toen ik zelf over de finish snelde zag ik 11:41 staan. Wat een geweldig mooie tijd! Deze wedstrijd was mijn eerste 3000m ooit dus zowieso een PR, maar het is een tijd waar ik trots op ben.

Ik lag na de finish op de grond naar adem te snakken om bij te komen, dat was voor mij een eerste keer voor mij een hardloopwedstrijd.

Achteraf gezien waren dit mijn rondetijden: 133,6 – 136,2 – 132,9 – 135,4 – 136,3 – 134,9 – 128,9 – 42,5 (200m).

Is de atletiekbaan een aanrader?

Is de atletiek baan een aanrader? Ja, dat was het zeker voor mij, ik vond het leuk en kijk uit naar de 1.500m en de 800m! Ben benieuwd hoe die gaan, het zijn wedstrijdafstanden die ik zelf nog nooit heb gelopen.

Nawoord: na de 11.41,95 op de 3.000m (3:54 min/km) volgden de 5.29,01 op de 1.500m (3:39 min/km) en de 02.47,26 op de 800m (3:28 min/km). Bij die laatste afstand was ik na een rondje al helemaal opgeblazen. Mooi om eens mee te maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s