Hardloop training tips voor de zomervakantie

Tijdens de zomervakantie gaan de loopschoentjes natuurlijk mee! Als je zoals ik in de zomer op vakantie gaat en de marathon in het najaar gaat lopen is er geen ontsnappen aan. Je zal toch rond de drie á vier keer – in mijn geval soms 5x – per week moeten blijven trainen….

En dat trainen is mij al eens gelukt tijdens vakanties in Frankrijk, België, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en de Verenigde Staten! Er is voorbereiding voor nodig om het lopen in een gebied waar je de weg niet kent makkelijker te maken. Mocht je ooit tijdens een vakantie of business trip gaan hardlopen dan zijn deze tips wellicht ook handig voor jou, bij deze een samenvatting:

1. Maak je hardlooproutes vantevoren aan.
Weet je al waar je vakantie naar toe gaat? Voordat je gaat kan je al routes uitstippelen zodat je weet hoeveel kilometer een rondje is en je ook de hoogtemeters ziet. De website van StravaRunkeeper of Looptijden laat je heel gemakkelijk zulke routes zelf aanmaken. Hardlooproutes die anderen al gelopen hebben kan je inzien op Strava > Ontdekken > Activiteiten Zoeken. Vul de vakantieplaats en afstand in: de eerder gelopen routes zullen verschijnen. Ik maak altijd een paar routes aan van verschillende lengtes zodat de rondjes in je loopschema kan passen. Het voordeel is dat je meerdere routes hebt die je kan lopen en daarnaast is het handig dat je vantevoren weet welke hoogteverschillen je te wachten staan. Ik schrijf de route uit op papier en neem me telefoon mee voor het geval dat ik verdwaal.

runkeeper-icon

2. Download de kaart van de omgeving naar je telefoon
Het is mogelijk om kaarten van een gebied vantevoren te downloaden op je mobiel. Mocht je dan de weg kwijtraken dan kan je met de kaart bekijken zonder dat je data verbruikt. Met Google Maps doe je dat door naar je vakantiegebied te gaan, “Okay Maps” in te toetsen en dan op Enter te drukken. Vervolgens zal Google Maps de lokale kaart downloaden naar je mobiel.

Google Maps geeft het volgende aan over gebieden downloaden en offline navigeren:

  1. Open de Google Maps-app maps op de telefoon of tablet.
  2. Check je internet verbinding en dat je bent ingelogd bij Google Maps.
  3. Zoek een plaats, bijvoorbeeld Amersfoort.
  4. Tik onder aan het scherm op de balk met “Amersfoort” of de naam van de plaats die je hebt gezocht.
  5. Selecteer Downloaden en de kaart staat voor je klaar!

Google-maps-iphone-icon

3. Gebruik je nieuwste sporthorloge voor routeaanwijzingen
De sporthorloges van het hogere prijssegment van Garmin, TomTom (en andere merken) hebben tegenwoordig navigatie ingebouwd. De routes worden dan aangegeven via het horloge. Groot voordeel is dat je niet op de telefoon hoeft te kijken want je raakt de weg zelden kwijt.

4. Warme vakantiebestemming? Train zoveel mogelijk in de koele ochtenduren
Niets is lekkerder dan in de  vroege uren op te staan tijdens een vakantie en te genieten van de rust en de koelte. Per route kan er ook veel of weinig schaduw zijn, neem dat mee in je keuzes.

5. Zonnige dag? Zonnebrand smeren!
Natuurlijk moet je goed beschermen tegen de zon, bijvoorbeeld met het luxe merk Australian Gold (disclaimer, Australian Gold is een klant van mij). Gebruik zonnebrand ook voor een korte run.

australian-gold-logo

6. Neem veel drinken mee tijdens de langere duurlopen.
Neem veel water of sportdrank mee, zodat je tijdens het lopen voldoende kan drinken. Ik neem ook voor zekerheid altijd geld mee voor een extra flesje water (als er winkels zijn op de route :-).

Ik heb tijdens vorige vakanties echt heerlijk gelopen. Mijn favoriete rondje was om Lac de Chalain, bij deze de Runkeeper samenvatting van een 20km duurloop om dit prachtige meer in de Jura.

LacDuChalain

Door de vele bergjes die ik bedwong tijdens de vakantie had ik voor het eerst in een maand meer dan 3ooo meter hoogteverschil in mijn trainingen hebben opgenomen. Deze mijlpaal kan je terugvinden bij mijn Runkeeper statistieken.

Ook kleine hardloopwedstrijden zijn fantastisch om mee te doen in het buitenland. Zo heb ik ooit in Slovenië een slopende hardloopwedstrijd bergop gedaan. De start was bij de eerste ski-lift in het dal, de finish was op de berg bij de laatste skilift station. Deze Gorski Tek Na Vogel run zal ik niet snel vergeten.

Gorski Tek Na Vogel - poster

Geniet vooral van je vakantie, ik hoop dat je wat hebt aan deze tips.

Enjoy running!

Een Reactie op “Hardloop training tips voor de zomervakantie

  1. Pingback: Trail du Pays du Châtaignier 2018 🌰 | World Marathon Majors voor KiKa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s