Kerstloop Dronten raceverslag

De Kerstloop in Dronten is de klassieke hardloopwedstrijd midden in december. Voor vele lopers is het de laatste wedstrijd van het jaar, voor mij ook: een laatste PR poging in 2018 op de halve marathon.

Ik had na de Zevenheuvelenloop dit jaar eigenlijk geen wedstrijden meer gepland. Die Zevenheuvelenloop liep ik echter zo ontzettend goed – het voelde als mijn beste race ooit gelopen – dat ik snel wilde herstellen en op zoek ging naar een halve marathon. Mijn eerdere pogingen op de halve marathon waren dit jaar niet gelaagd. Zowel bij de Vlinderloop als bij de halve van Hoogland bleef ik ver van mijn PR van 1:34 vandaan maar ik voelde dat er nu wel iets inzat. De Kerstloop in Dronten paste perfect qua timing omdat deze nog voor de kerst wordt gelopen. Ik heb me ingeschreven en de week ervoor dus rustig aan gedaan met de hardlooptraining.

De kerstloop in Dronten is een heel goed georganiseerde loop. Elke editie heeft rond de 2000 lopers en er een verassend sterke internationale deelnemers. In 2018 won zowel bij de mannen (1:04) als vrouwen (1:09) een Keniaan. In de top 10 van de halve marathon uitslag stonden er uiteindelijk maar 3 Nederlanders.

Leisure World Kerstloop Dronten Atletiekunie Halve Marathon + 1 – 5 – 10 en 21,1 km recreatieloop zondag 16 december 2018 – 30e editie

De weersomstandigheden waren ideaal voor een hardloopwedstrijd op zondag 16 december. Het was koud – rond de 3C – het was bijna windstil het was alleen erg mistig en dat veroorzaakte een lichte motregen. Bij de start kon ik redelijk vooraan staan en had me voorgenomen om de eerste kilometers te kijken welk tempo goed beviel.

We liepen samen met de 10km lopers dus het was nog druk op de route. De eerste 5 kilometers gingen vlot voorbij, ik liep deze in 21:40 en ook na de 10km zat het tempo er nog heel goed in: 43:20. Ik had dus vlak gelopen en zou nu het tempo vast moeten houden. De tweede ronde ging in, en deze ging over hetzelfde parcours. Helaas zou mijn tweede ronde wat minder snel gaan. Door het mistige weer sloeg er vocht op mijn armen neer en kreeg ik het echt koud aan zowel mijn handen en armen. Mijn benen gingen nog wel…maar die handen. Wel een wijze les, volgende keer toch maar met lange mouwen lopen bij zulke weersomstandigheden!

Hoe mistig kan het zijn tijdens de Kerstloop in Dronten.
Het was mistig in Dronten
Ramon de la Fuente Kerstloop Dronten.
Tijdens de halve marathon hadden er trouwens niet veel lopers kerstkleding aan….Ik wel!

Op naar de 15 kilometer. Die liep ik in ongeveer 1:05:25. Dat is mijn tweede tijd ooit gelopen op de 15km dus toen voelde ik al, als ik ook maar een beetje redelijke tempo’s kan blijven lopen op de laatste 6 kilometers dan verbreek ik mijn PR van 1:34 uit 2017. De koek was goed op na kilometer 16: de armen en de benen deden nu pijn. Ik moest echt alles uit de kast halen om mijn tempo vol te houden. Op kilometer 20 zat ik op 1:27:37. Nog 5 minuten op de pijnbank voor die laatste 1.1 kilometer. Het moest uit mijn tenen komen maar ik kwam dolgelukkig over de finish in 1:32:32. Eindelijk in 2018 een halve marathon waar een PR werd geschreven! In het persoonlijke magazine dat naderhand werd toegestuurd aan alle deelnemers was nog een leuke foto van mij opgenomen!

Ramon de la Fuente finishfoto Kerstloop Dronten.
Finish foto!

Dank aan de sponsoren, de organisatie en alle vrijwilligers van de Kerstloop! Ook van deze editie hebben jullie weer een groot en sportief succes gemaakt. Hulde!

Het was een prachtig loopjaar in 2018! Ik mocht blessurevrij en met veel plezier mijn PR’s verbeteren op de 5km, de 10km, de 15km, de 10EM en op de halve marathon. Het hoogtepunt was ongetwijfeld in Boston, ik kreeg daar na de marathon mijn Six Star Finisher medaille omgehangen en geniet daar nog steeds van. Op een mooi 2019!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s