Herfstloop Lopik – hardlopen langs de Lek – een verslag

Een hardloopwedstrijd in Lopik? Ja! Je kan een heerlijke wedstrijd hardlopen in Lopik, deze heet de Herfstloop Lopik. De afstanden waaraan je mee kan doen zijn de 2,5km, 5km, 10km en de 15km. Lees hieronder mijn verslag en hoe ik mijn PR brak op de 10km.

Laat me beginnen te zeggen dat het een geweldig georganiseerde wedstrijd was – hulde! Allemaal goede vrijwilligers: de route aanwijzingen naast de provinciale weg, het begeleiden naar de parkeerplek, bij het inschrijven, achter de bar in de brandweerpost en op weg om de hardlooproute aan te geven, alles was perfect geregeld. Dank vrijwilligers en de organisatie, jullie zijn een fantastisch team.

Twijfel tussen de 5 en de 10km
Samen met loopmaatjes Erik en Daniel had ik me voorgenomen om de tien kilometer te gaan lopen.

Ik twijfelde echter nog wel op de dag van de hardloopwedstrijd: was het niet verstandiger om de 5km te doen? Nog maar 3 weken geleden liep ik de marathon van Berlijn – een redelijke aanslag – èn 7 dagen geleden had ik nog veel last van mijn rug na een pittige training. Was het wel slim om nu al voluit te gaan op een 10 kilometer!? Stel dat ik last zou krijgen van mijn rug halverwege? Zou ik dan moeten uitstappen? Dat heb ik nog niet eerder gedaan…

De wil om een 10km te lopen
Echter, de wil om de 10km te lopen was groter dan de angst om eventueel uit de wedstrijd te stappen. Ik schreef me in voor de 10km. Op de 10km is het me dit jaar nog niet gelukt om mijn PR te verbeteren. De twee 10km wedstrijden die ik heb gelopen waren allebei op een dag met 27C tropische hitte – te warm voor een topprestatie en dus geen PR! Hardlopen in de hitte is echt niet goed voor je en dat leerde ik door in de EHBO te belanden. In Lopik was het 14C, een heerlijke temperatuur om te lopen!

Wedstrijdplan op de mooie route rond Lopik
Ik wilde mijn PR van 43:33 breken. Die liep ik in een tempo van 4min 21sec op de kilometer (4:21 min/km). Dus mijn plan was eigenlijk erg eenvoudig, elke kilometer rond de 4:20 te lopen en de laatste kilometer nog iets sneller om eronder te duiken.

De uitvoering – op naar een PR
De route in Lopik van de 10 kilometer is prachtig. Het grootste gedeelte gaat langs de dijk langs de Lek waar ook een waterpost is en heeft weinig scherpe bochten. De route wordt keurig aangegeven door vrijwilligers – hulde! – en elke kilometer staat ook keurig aangegeven door een bordje.

Herfstloop Lopik hardloopwedstrijd op de dijk langs de Lek

Hoe het hardlopen ging? Heel goed! De eerste driehonderd meter is het altijd even oppassen voor alle lopers die voor je starten, maar ik kon snel mijn tempo vinden. Een jongedame in rood shirt liep op het goede tempo voor me en ik haakte aan. Ze sloeg – helaas – na 2 kilometer af toen de route van 5km en de 10km opsplitsten.

Wind op de dijk
Er was een flink gaatje tot de volgende loper voor me terwijl ik zag dat we bijna de dijk naar de Lek opgingen. Ik had de route samen met medeloper Daniel bekeken en wist dat we daar 4km tegen de wind in gingen lopen. Snel reageren dus, even flink aanzetten om achter die loper aan te komen. Dat lukte, deze heer – in groen shirt – liep in heerlijk tempo, iets sneller dan ik wilde langs de Lek. Het gemiddelde tempo lag na 6 km op de 4:18 min/km.

Herfstloop Lopik - op de dijk langs de Lek

Na 8km ook nog op 4:18 en ik voelde me nog goed. Dus mijn PR zou ik gaan halen als mijn rug maar heel bleef…..

Dat bleef die gelukkig! De laatste 2 kilometers waren dan ook mijn snelste van de wedstrijd Na 42:30 vloog ik over de finish bij de Brandweer Post in Lopik. Ik had meer dan een minuut van mijn PR afgehaald!

Ramon de la Fuente over de finish in Lopik in een PR

Dan mag je even juichen! Na het uitpuffen even een biertje gedronken in de kantine van de brandweerpost, voor alles is een allereerste keer. 🙂

Net als elk jaar wil ik me tijden verbeteren. Dit jaar mocht ik het al doen met persoonlijke records schrijven op de 5km, de 10km en de halve marathon en de hele marathon. De laatste wedstrijd wordt de Zevenheuvelenloop – maar eens mijn eigen tips doorlezen om te zien of ik daar mijn vijfde PR van het jaar kan lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s